„100 ezer a tarifám” – 2 évet és 3 millió forint pénzbírságot kapott a hálapénzt követelő budapesti nőgyógyász

2021. január 27. – 18:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú ítéletében súlyosította egy hálapénzt kérő budapesti nőgyógyász büntetését. A 74 éves férfit 2 év szabadságvesztésre ítélték, amelyet 5 év próbaidőre felfüggesztettek, emellett 3 millió forint pénzbüntetést szabtak ki, és 3 évre eltiltották a vádlottat az orvosi foglalkozástól, írja az MTI.

Az orvos nyugdíjba vonulása után egy budapesti kórházban megbízási szerződéssel dolgozott szülész-nőgyógyászként. A fekvőbeteg-ellátás mellett műtéteket végzett, hétvégéken és munkaszüneti napokon pedig ügyeletvezetőként tevékenykedett, vezetői feladatokat nem látott el. A szülész-nőgyógyász 2014 és 2017 között öt páciensétől kért pénzt, és egyes esetekben kapott is.

Egy nő szülését a férfi ügyeletes szakorvosként vezette le, a nő saját elhatározásából 30 ezer forintot adott neki. Az orvos azonban kevesellte az összeget. Közölte a nővel, hogy az ő „tarifája” 100 ezer forint, majd egy későbbi vizit során kérte is a fennmaradó összeget. Mikor a nő csak 20 ezer forintot adott az orvosnak, azzal, hogy nem tud több pénzt adni, a férfi arra figyelmeztette: úgy gondolkozzon, hogy a varratait ő fogja kiszedni, és a zárójelentést is ő fogja megírni.

Két eset bizonyítja, hogy nem volt „kötelező” pénzt adni az orvosnak. Az orvos egy terhességmegszakítás után az elvégzett műtétért pénz kért. Arra hivatkozott, hogy a műtőben „kiskassza” működik, és a résztvevőknek pénzt kell adniuk. A nő pénzt akart átadni a vádlottnak, de végül erre nem került sor.

Egy harmadik nőtől a kórházban működő szokásokra és a kórházban működő „kiskasszára” hivatkozva kért 100 ezer forintot a császármetszés után. A kismama közölte az orvossal, hogy nincs nála annyi pénz, és később sem fizetett az orvosnak. Újszülöttjével együtt panaszmentesen bocsátották el a kórházból.

Az orvos egy további szülő nőtől a műtő bérleti díjára, a személyzet díjazására és a saját tarifájára hivatkozva kért pénzt. A nő az orvos felszólítására 60 ezer forintot adott át a vádlottnak. Az orvos átvette a pénzt, de kevesellte azt, és 150-160 ezer forintot kért.

Az ötödik nőtől a sürgősségi császármetszésért több alkalommal kért pénzt a műtő bérleti díjára és saját munkadíjára hivatkozva. A nő ezt elhárította, ennek ellenére a vádlott közölte, hogy varratszedéskor 160 ezer forintot vár tőle.

Az orvost üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadása miatt az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2020. szeptember 23-án bűnösnek mondta ki. Akkor halmazati büntetésül 1 év 6 hónap börtön fokozatú, végrehajtásában 4 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, 1 millió forint pénzbüntetésre és 80 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte, valamint kötelezte az eljárás során felmerült bűnügyi költség megfizetésére.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, a szabadságvesztés tartamának felemeléséért, a felfüggesztő rendelkezés mellőzéséért és közügyektől eltiltás alkalmazásért, továbbá az orvosi foglalkozástól eltiltás kiszabásáért, a vádlott enyhítésért, míg a védő elsősorban bizonyítottság hiányában történő felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A másodfokon eljáró ítélőtábla tanácsának elnöke azt hangsúlyozta: a vádlott nem hálapénzt fogadott el, hanem jogtalan előnyt kért, illetve követelt. „A hálapénz ugyanis a páciens vagy a hozzátartozója részéről az orvosi ellátással kapcsolatos hála jeléül, önként adott juttatás”. Egyértelmű volt, hogy a vádlott valamennyi cselekményét üzletszerűen valósította meg, mert annak ellenére, hogy a társadalombiztosítás által finanszírozott egészségügyi ellátásokról volt szó, rendszeres haszonszerzésre törekedve többször jogtalan előnyt kért.

Súlyosító körülményként értékelték, hogy a vádlott több ízben zsarolásszerűen kért jogtalan előnyt. Enyhítő körülményként vették figyelembe a vádlott magas életkorát, valamint igazolt mentális és fizikális betegségeit. A bíró utalt arra, hogy az orvos csak idősebb kora miatt kapott felfüggesztett szabadságvesztést.

A Fővárosi Ítélőtábla részletesebb közleménye az esetről itt olvasható.

A szülés és a hálapénz kapcsolatáról ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!