A jogsértések láttán kivonul az EU határőrizeti szerve Magyarországról

2021. január 27. – 17:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Felfüggeszti magyarországi tevékenységét az EU határőriteti szerve (Frontex) – közölte az Eurológus értesülését a Hvg. A hírt Chris Borowski, az uniós határőrizeti szerv szóvivője erősítette meg.

A Frontex a döntést azzal indokolta, hogy Magyarország továbbra sem hajtja végre az Európai Bíróság december 17-i ítéletét, amely többek között kimondta, hogy Magyarország jogellenesen kényszerít vissza migránsokat Szerbiába.

Magyarország lényegében kitoloncolást hajt végre azzal, hogy a kerítésen túlra kényszeríti a határon illegálisan érkezőket. Jogi kiskapu, hogy a kerítés nem a határon van, hanem néhány méterrel azon belül, így a kerítés túloldala is magyar terület, ám, mivel ott semmilyen infrastruktúra nincs, ezért a menedékkérelem benyújtásáig el sem jutóknak nincs más lehetőségük, mint Szerbiába visszatérni.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint 2016 júliusa óta 50 ezer embert kényszerítettek így Szerbiába a magyar határőrizeti szervek.

A Frontex szerint Magyarország nem tett semmit annak érdekében, hogy határőrizeti gyakorlatát az Európai Bíróság döntésével összhangba hozza.

Friss: Az MTI-nek Chris Borowski, a Frontex szóvivője azt nyilatkozta, remélik, hogy hamarosan folytathatják a magyar határőrséggel közösen végzett határőrizeti feladatok ellátását. A szóvivő elmondta, a magyar-szerb határon végzett műveletet ideiglenesen állították le, és folytatódhat, miután a magyar hatóságok végrehajtották az uniós bírósági ítéletet.

Chris Borowski elmondta, a Frontex keretében Magyarországon tevékenykedő mintegy húsz fő ideiglenesen a régió más országainak határterületén teljesíthet szolgálatot.

Ylva Johansson, az Európai Bizottság belügyi biztosa a Twitteren örvendetesnek nevezte a Frontex magyarországi műveleteinek felfüggesztéséről szóló szerdai bejelentését. Emlékeztetett az Európai Unió Bíróságának december 17-ei döntésére, amely szerint Magyarország nem teljesítette a nemzetközi védelem megadására irányuló eljárásokkal és a területén jogellenesen tartózkodó nem uniós állampolgárok kiutasításával kapcsolatos uniós jogi kötelezettségeit.

Az uniós bíróság egyebek között megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben a nemzetközi védelmet kérelmezők számára biztosított azon jogot, hogy beadványuk elutasítását követően az ország területén maradhassanak a döntés elleni fellebbezés elbírálásáig.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!