Veseátültetésre átlagosan három és fél évet kell várni Magyarországon

2021. január 25. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly összesen 320 szervátültetést végeztek Magyarországon, közölte az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) az MTI-vel. A betegeknek a legkevesebb időt – átlagosan hét hónapot – máj-, szív-és tüdőátültetésre kell várniuk. Ennél jóval rosszabb a helyzet, ha valaki a vese és a hasnyálmirigy kombinált átültetésére, valamint a vesetranszplantációra vár. Előbbinél átlagosan 3,4, utóbbinál 3,5 év várakozással kell számolni.

Az OVSZ adatai szerint a transzplantációs várólistán tavaly összesen 1893 beteg fordult meg, 461 új beteg került fel várólistára,

az év végén pedig 1361 beteg várakozott valamilyen életmentő szervátültetésre.

A 320 szervátültetésből 202 veseátültetés volt, ebből a műtétből a legtöbbet,

  • 116-ot, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikán végezték: 92 esetben elhunyt donorból és további 24-ben élődonorból származó vesével.
  • A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 28 elhunyt donoros és 6 élődonoros vesetranszplantációt végeztek,
  • a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszékén 27,
  • a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán pedig 25 vesetranszplantáció történt tavaly.

Szívátültetésre összesen 45-ször, májtranszplantációt 50-szer, kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetésre 6-szor, tüdőátültetésre pedig 17-szer került sor tavaly.

A koronavírus-járvány miatt egyébként világszerte, így Magyarországon is csökkent a szervdonációk és átültetések száma 2020-ban a megelőző évhez képest, de a szervadományozási programok folyamatosak az egész országban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!