Új műfaj az egyetemi sztahanovizmusban: diploma egyetlen félév alatt

2021. január 24. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton írtunk arról, hogy Molnár Zoltán, aki a Debreceni Egyetem hallgatója programtervező informatikus, vezetés és szervezés, valamint mérnökinformatikus szakokon egyszerre, új rekordot döntött az egy félév alatt szerzett kreditpontok számában: a három képzésben összesen 115 kredittel zárta az előző szemesztert. (Egy mesterszakos diplomához egyébként 120 kreditet kellene szerezni, igaz egyetlen szakon.) A cikkben azt írtam, hogy ennek a rekordnak a megdöntése ép ésszel elképzelhetetlen, hiszen például a korábbi rekorder, Bernadett két szakon 89 pontot szerzett.

Nos, ha nem is épp Zoltán rekordját döntötte meg, de olvasónk, Szabó János, aki a szombati cikk nyomán jelentkezett, olyan rekordot csinált, amire ép ésszel szintén nem számítottam. Bár ő csak 90 pontot szerzett, ezt nem két- vagy három-, hanem egyszakos képzésben teljesítette. Ezt a „csak”-ot úgy értsük, hogy ez pontosan háromszorosa annak a 30 kreditpontnak, amit egyébként egy félév abszolválásához el kell érni.

Egy diplományi kredit egyetlen képen
Egy diplományi kredit egyetlen képen

És mivel János történetesen épp egy három féléves, másoddiplomás képzésen vett részt (minőségügyi rendszermenedzsernek tanult a Pécsi Tudományegyetemen), nem túl bonyolult matekkal kiszámolhatjuk, hogy így egyetlen félév alatt teljesítette a diploma megszerzéséhez szükséges valamennyi tárgyat.

Kérdésünkre azt is elárulta, miért diktált ilyen, a szénné kokszolt jamaicai futókat is megszégyenítő iramot. Ennek oka, mint írta, „egyrészt az volt, hogy a cégem vezetéséből ne kelljen erre több éven keresztül időt szánnom, másrészt a költségtérítés megfizetésén millió forintos tételt tudtam megspórolni, ami szintén érthető ok :)” A dolgát persze megkönnyítette, hogy mint írja, „a képzés tantárgyainak nagy részében tanultakat már jó ideje alkalmaztam napi szinten a munkám során”. Ezek után már meg se lepődtünk, hogy nemcsak rekordtempóban, de kiváló minősítéssel szerezte meg a diplomáját. Amihez e helyről gratulálunk neki, és már nem is emlegetjük az ép ésszel megjósolható egyéb rekordokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!