Új műfaj az egyetemi sztahanovizmusban: diploma egyetlen félév alatt

2021. január 24. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton írtunk arról, hogy Molnár Zoltán, aki a Debreceni Egyetem hallgatója programtervező informatikus, vezetés és szervezés, valamint mérnökinformatikus szakokon egyszerre, új rekordot döntött az egy félév alatt szerzett kreditpontok számában: a három képzésben összesen 115 kredittel zárta az előző szemesztert. (Egy mesterszakos diplomához egyébként 120 kreditet kellene szerezni, igaz egyetlen szakon.) A cikkben azt írtam, hogy ennek a rekordnak a megdöntése ép ésszel elképzelhetetlen, hiszen például a korábbi rekorder, Bernadett két szakon 89 pontot szerzett.

Nos, ha nem is épp Zoltán rekordját döntötte meg, de olvasónk, Szabó János, aki a szombati cikk nyomán jelentkezett, olyan rekordot csinált, amire ép ésszel szintén nem számítottam. Bár ő csak 90 pontot szerzett, ezt nem két- vagy három-, hanem egyszakos képzésben teljesítette. Ezt a „csak”-ot úgy értsük, hogy ez pontosan háromszorosa annak a 30 kreditpontnak, amit egyébként egy félév abszolválásához el kell érni.

Egy diplományi kredit egyetlen képen

És mivel János történetesen épp egy három féléves, másoddiplomás képzésen vett részt (minőségügyi rendszermenedzsernek tanult a Pécsi Tudományegyetemen), nem túl bonyolult matekkal kiszámolhatjuk, hogy így egyetlen félév alatt teljesítette a diploma megszerzéséhez szükséges valamennyi tárgyat.

Kérdésünkre azt is elárulta, miért diktált ilyen, a szénné kokszolt jamaicai futókat is megszégyenítő iramot. Ennek oka, mint írta, „egyrészt az volt, hogy a cégem vezetéséből ne kelljen erre több éven keresztül időt szánnom, másrészt a költségtérítés megfizetésén millió forintos tételt tudtam megspórolni, ami szintén érthető ok :)” A dolgát persze megkönnyítette, hogy mint írja, „a képzés tantárgyainak nagy részében tanultakat már jó ideje alkalmaztam napi szinten a munkám során”. Ezek után már meg se lepődtünk, hogy nemcsak rekordtempóban, de kiváló minősítéssel szerezte meg a diplomáját. Amihez e helyről gratulálunk neki, és már nem is emlegetjük az ép ésszel megjósolható egyéb rekordokat.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!