Greenpeace: A Honvédkórháznál kritikus a levegő szennyezettsége, de a többi fővárosi kórháznál is problémás

2021. január 22. – 09:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tíz fővárosi kórháznál átlagosan 33 százalékkal magasabb volt a levegő szennyezettsége a hivatalos mérőállomásokon mért értékeknél – derült ki a Greenpeace felméréséből.

November 30. és december 23. között tíz, koronavírusos betegeket is ápoló kórháznál, négy forgalmas közlekedési csomóponton és két hivatalos mérőállomásnál mérték a levegő nitrogén-dioxid-szennyezettségét.

A Greenpeace mérésének eredményei. – Fotó: Greenpeace
A Greenpeace mérésének eredményei. – Fotó: Greenpeace

Bár a hivatalos mérőállomások adatai szerint nem volt kritikus a szennyezettség ebben az időszakban, a Greenpeace mérése szerint az összes közlekedési csomópontnál és a Honvédkórháznál is kritikus volt a nitrogén-dioxid-szennyezettség, mértéke meghaladta az éves határértéket.

Nyolc kórház esetében találták problémásnak a levegőminőséget. Köztük volt a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, a Szent János Kórház és a Szent László Kórház is.

Ez azért is problémás, mert számos kutatás szerint

a levegőszennyezés nemcsak könnyíti a koronavírus terjedését, de súlyosabbá is teszi a betegség lefolyását.

Azt írják, hogy a magasabb koncentrációjú nitrogén-dioxid-szennyezettségnek való kitettség növeli a vírusos fertőződés esélyét, a légszennyező anyagok károsítják, gyulladásba hozzák a légutakat és csökkentik az emberi szervezet vírusokkal szembeni ellenálló képességét.

A rossz légszennyezettségi adatok miatt a Greenpeace azt javasolja a kormánynak, hogy töröljék el az ingyenes parkolást, amely forgalomnövekedéshez vezetett, illetve lépjen fel a régi szennyező járművek importja ellen. A fővárosi vezetéstől pedig azt várják, hogy korlátozzák a főváros területén a szennyező járművek használatát.

Korábban Simon Gergellyel, a Greenpeace vegyianyag-szakértőjével mi is megmértük a csúcsforgalom ideje alatt a levegő PM10-koncentrációját pár forgalmasabb csomópontban:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!