Egy elkorhadt fa dőlt a kocsira Dombóváron, négyen meghaltak, mégsem találtak felelőst

2021. január 22. – 08:56

frissítve

Egy elkorhadt fa dőlt a kocsira Dombóváron, négyen meghaltak, mégsem találtak felelőst
A helyszín a baleset után nem sokkal az RTL Híradó felvételén – Forrás: RTL

Másolás

Vágólapra másolva

2018 nyarán óriási vihar csapott le Dombóvárra és környékére. Egy kisvaszari család a helyi kórházból tartott hazafelé, amikor egy elkorhadt fa az autójukra dőlt. A kocsiban öten utaztak, négyen meghaltak, köztük egy öt hónapos csecsemő is. A rendőrség több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett emberölés miatt nyomozott, aztán az eljárást 2019 áprilisában megszüntette volna, mondván, nem történt bűncselekmény. Az ügyészség akkor ezt nem hagyta, de a nyomozás tavaly februárra teljesen kifulladt.

Egy kisvaszari család, egy 43 éves nő és 47 éves férje, 17 éves lánya, 19 éves menye és öt hónapos unokája utazott abban az autóban, amire 2018. június 8-án, Dombóváron dőlt rá egy elkorhadt fa. A család a helyi kórházból tartott hazafelé Kisvaszarra, amikor leszakadt az ég, és iszonyatos vihar csapott le a településre. Az intézményhez vezető egyik kétsávos úton, a Kórház utcán haladtak, vagyis egy viszonylag forgalmas szakaszon mentek, amikor a baleset történt. A tűzoltók és a mentők az autóból csak a 43 éves asszonyt tudták élve kiszabadítani, hozzátartozói a helyszínen meghaltak.

„Ez család nem tönkrement, hanem megszűnt”

– fogalmazott akkor az újságíróknak a nő, aki a fián kívül az egész családját elvesztette.

Nem történt bűncselekmény, csak egy szerencsétlen baleset

A rendőrség először közigazgatási hatósági eljárást indított, később viszont több ember halálát okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt kezdett nyomozni. 2019 áprilisában viszont meg akarták szüntetni az eljárást.

Arra hivatkoztak, hogy az ingatlanon, ahol a fa is állt, nem írták elő a tulajdonosnak a növények, így a fák teljes körű szakértői felmérését, így például a szövetszerkezeti vizsgálatát sem.

Pedig a rendőrség által kirendelt erdőmérnök-szakértő szerint lehetett látni, hogy a közel 40 méteres fa egy nagyobb vihart már aligha vészelne át. Ebből a szakértői véleményből derült ki az is, hogy

azon a területen, ahol a fa állt, az árkot betonnal zárták le, és semmilyen elfolyó nyílást nem hagytak. Ennek köszönhetően a növény gyökere folyamatosan és nagy mennyiségben kapta a vizet, ami a gyökér korhadásához vezetett.

A szakértői vélemény szerint ha ezt a fát „egy gyakorlott szakember küllemre és korra való tekintettel vizsgálta volna meg, meg tudta volna állapítani, hogy veszélyes”. A baleset után az önkormányzat egyébként azt nyilatkozta, hogy a fa állami tulajdonú és kezelésű területen állt, így nincs felelősségük a bekövetkezett tragédiában. A felelősséget viszont a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) sem ismerte el.

A nyomozás megszüntetése ellen a tragédiát túlélő nő ügyvédje panasszal élt, az ügyészség pedig hatályon kívül helyezte a rendőrség megszüntető határozatát, és „további eljárási cselekmények elvégzésére kérte a nyomozó hatóságot”. A rendőrség viszont alig egy évvel később is ugyanarra jutott, vagyis hogy

a cselekmény nem bűncselekmény,

és 2020. február 24-én az eljárást ismét megszüntették. Magyar György ügyvéd az újabb határozat ellen is panaszt jelentett be, de az ügyészség azt ekkor már elutasította.

„A panasz alapján az eljáró ügyészség megállapította, hogy a nyomozó hatóság igen széles körű és alapos nyomozást folytatott le, melynek eredményeként megalapozott döntést hozott”

– válaszolta a Telex kérdésére a Tolna Megyei Főügyészség. Hozzátették, mivel gyanúsítotti felelősségre vonás sem történt, ezért az ügy vádemelési szakba sem jutott el.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!