Direkt36: Egy konkrét gazdasági adat nagyban szerepet játszott a szigorúbb őszi járványkezelés halogatásában

2021. január 22. – 08:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Direkt36 hosszú cikkben tárta fel az őszi és tavaszi járványkezelés különbségeinek okait. A cikkben ezek a legfontosabb megállapítások:

A nyár folyamán a fideszes politikusok borúsan látták a kormánypártok politikai helyzetét, írja felvezetőjében a Direkt36.

  • A Direkt36 kutatásai szerint ennek az volt az oka, hogy kedvezőtlenül alakult egy kiemelten fontos gazdasági adat.
  • Augusztus közepén publikálták a második negyedéves GDP-adatot, amely végül sokkal rosszabb lett, mint amire a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök is számított.
  • Matolcsy György MNB-elnök ugyanis korábban többekkel elhitette, hogy a járvány miatt a magyar gazdaság tavasszal mégsem zuhant akkorát, ezért a fideszesek kedvezőbb számot vártak.
  • A Direkt36 hivatozik egy névtelen kormányzati forrásra is, aki szerint a kormánypártban Matolcsyt egyfajta „varázslónak” tartják, „aki mond olyan dolgokat, ami racionálisan nem igazolható, de aztán később mégis bejönnek”.
  • Pedig a legtöbb elemzés komoly visszaesésre számított, például Varga Mihály pénzügyminiszter erre az időszakra 10 százalékos GDP-visszaesést várt.
  • Ezek után sokkolóan hatott, amikor az augusztus 14-én közölt adatokból kiderült, hogy a második negyedéves visszaesés még a Pénzügyminisztérium becslésénél is durvább, 13,6 százalékos volt.
  • Ezért született meg az a kormányzati stratégia, hogy a gazdaság a járvány újabb berobbanása ellenére sem állhat le.
  • Közben vidéki körzetek fideszes képviselői zúgolódni kezdtek. November elején már a kormány belső mérései is arra utaltak, hogy az emberek jobban félnek a betegségtől, mint a munkahelyük elvesztésétől.
  • Úgyhogy a kormány a korábbihoz képest még erősebb szigorítás mellett döntött, novemberben maga Orbán Viktor jelentette be egyebek mellett a kijárási tilalmat és a digitális oktatást.

A Direkt36 több mint egy tucat olyan forrással – kormányzati szereplőkkel és a járványkezelésre rálátó ellenzéki politikussal – beszélt a cikkhez.

UPDATE: korábban más címmel jelent meg a lapszemlénk, frissítettük a címet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!