Budapest–Hatvan: megújult vasútvonal, megmaradt szívás

Legfontosabb

2021. január 18. – 13:23

frissítve

Budapest–Hatvan: megújult vasútvonal, megmaradt szívás
Utasok tartanak a kijárati aluljáróba a hatvani vasútállomáson 2016-ban – Fotó: Jászai Csaba / MTI bizományosi

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az állam a MÁV közreműködésével mintegy 200 milliárdot költött a Budapest–Hatvan-vonalszakasz korszerűsítésére.
  • A felújítás alatt a hatvaniak és a környékbeliek szívták a legtöbbet, a felújítás után pedig szerintük rosszabb lett a helyzetük, mint volt.
  • Hiába követelik a menetrendi változtatást, a MÁV a füle botját se mozgatja.
  • A vasúttársaság egy közérdekű, apolitikus, utaskiszolgálással foglalkozó témában több mint egy hónapja nem válaszol a sajtó kérdéseire.

A MÁV 2018-ban kezdett hozzá a Budapest–Hatvan-vasútvonal felújításához. A rekonstrukció közel három évig tartott, rengeteg kényelmetlenséget okozva a hatvaniaknak. Tavaly a vonal elkészült, december 13-tól már az új menetrend alapján jártak a vonatok. A hatvaniak azonban azt vették észre, hogy a 200 milliárdos beruházás után nemhogy javult volna, hanem romlott a helyzetük. Ezért társadalmi petíciót indítottak, hogy álljon meg a városban az InterCity-járat.

Aláírást gyűjtenek az InterCityért

A MÁV december 13-tól érvényes idei menetrendje szerint a felújítás után 4 perccel lassulnak a régi egri gyorsvonatok (Hatvan és Budapest között), és az IC-vonatokat továbbra sem állítják meg Hatvanban, mondta lapunknak Horváth Zsolt, az InterCity vonatokat Hatvanba Facebook-oldal adminisztrátora, a társadalmi követelés egyik koordinátora. Elsődleges követelésük, hogy a 80-as vonalon közlekedő IC-vonatok álljanak meg menetrendszerűen Hatvan városában, ami nagyot javítana a helyzeten.

Horváth szerint ezres nagyságrendű az érintettek száma, akik között van Hatvanból a fővárosba ingázó, a fővárosból a hatvani üzemekbe ingázó, számos környező kistelepülésen élő, valamint Jászberény, Jászfényszaru, Salgótarján, Pásztó, Miskolc és környékén lakó (Hatvanban dolgozó) utas, aki hasonló okokból használja a vasutat. Hozzátette: a tiltakozók az egész régióra kiterjesztették az összefogást. Horváth szerint addig nem állnak le, amíg nem érnek el érdemi változást.

A felújított vonal egy S80-as Hatvan-Bp személyvonattal – Fotó: Vörös Attila
A felújított vonal egy S80-as Hatvan-Bp személyvonattal – Fotó: Vörös Attila

A csoport számításai szerint az InterCity a jelenlegi InterRégió-vonathoz képest 6-10 perces javulást hozna időben, az autópályás buszhoz képest 11-15 percet, a „falujáró” buszhoz képest 31-35 percet, az autóhoz képest – a régi 3-as úton forgalommentes eljutással számolva – szintén 11-15 percet. Egyedül az M3-ason autózás gyorsabb utazási verzió 5-9 perccel, Horváth szerint nem csoda, hogy egyre többen jelzik nekik, hogy a romló vasúti közlekedés helyett az autót választják. A csoport úgy véli, hogy Hatvanban az összes (napi 14-16) áthaladó IC-vonatnak meg kellene állnia, hogy javuljon a helyzet.

Közlekedő Tömeg: Felelőtlen ígéretek a MÁV-tól

A Közlekedő Tömeg Egyesület is megszólalt az ügyben. Véleményük szerint a 80a vasútvonal felújításával együtt járó, évekig tartó felfordulást és pótlóbuszozást azzal magyarázták a lakosságnak, hogy az majd lehetővé teszi a járatsűrűség növelését, a menetidő csökkentését és közvetlen vonatok indítását Gyöngyösre. Ezek felelőtlen ígéretek voltak: pont a legszűkebb keresztmetszethez, a Keleti pályaudvar és Kőbánya felső közötti szakaszhoz nem nyúltak, így a vonal kapacitása nem nőtt. Itt a harmadik vágány megépítésére még éveket kell várni. Ugyanakkor még a jelenlegi lehetőségekhez képest is számos hiányossága van a bevezetett új menetrendnek, melyeket azonnal orvosolni kell, állítja az egyesület.

Helyzetértékelésük szerint a Gödöllő–Hatvan-szakasz utasainak a járatsűrűség egyedül a hétköznap délutáni időszakban, Budapest felől nőtt, ekkor félóránként közlekednek az egri InterRégió- és a Z80-as zónázó vonatok. Minden más időszakban viszont csökkent a választható vonatok száma, mivel a félóránkénti S80-as személyvonatok Budapesttől már csak Gödöllőig járnak. Ezzel azok jártak rosszul, akik a vonal külső szakaszáról Budapest külvárosi állomásaira (néhány reggeli és késő esti vonatot leszámítva) már csak gödöllői átszállással tudnak utazni, ahol negyedórát kell várakozniuk. A menetidő Budapest és Hatvan között a korábbi ígérettel szemben nemhogy nem csökkent, de néhány perccel még nőtt is az InterRégiók plusz megállói miatt, nem függetlenül attól, hogy a felújított pályán egyelőre nem emelték fel a vonatok engedélyezett sebességét.

A Hatvanból és térségéből Miskolcra utazókat azáltal éri hátrány, hogy megszűntek a sátoraljaújhelyi sebesvonatok, ezért már csak füzesabonyi átszállással tudnak utazni. Ebben a viszonylatban kiváló megoldást jelentene, ha az InterCityk megállnának Hatvanban, melyet a helyiek már régóta kérnek, és ugyan a vonatok menetidejébe is beleférne, az illetékesek mégsem oldották meg ezt a problémát, mondja a Közlekedő Tömeg.

Részsiker

A cikk megírása után futott be a hír a város polgármesterétől, hogy részben sikert értek el, de tovább küzdenek:

Kaptunk egy levelet a Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, melyben értesítettek arról, hogy a reggeli és esti órákban is biztosítanak egy IC-vonatot, amely megáll a városban. Nagyon örülök, hogy sikerült ezt megvalósítani, de a jövőben szeretnénk, ha több járat is segítené a közlekedést

– mondta Horváth Richárd a helyi újságnak, a Hatvani Hírlapnak.

MÁV: …

Lapunk szeretett volna magyarázatot kapni a MÁV-tól a helyzetre, ezért – több mint egy hónapja – többek között a következő kérdéseket küldtük a cég sajtóosztályának:

Miért nem áll meg az (összes arra közlekedő) InterCity-vonat Hatvanban?

Ha megállna, milyen problémát okozna a menetrendben, a távolsági utasok kényelmében?

– Milyen tényezők (pl. utasszám, menetidő) alapján kalkulálták ki, hogy nem érdemes megállítani az IC-t Hatvanban?

A MÁV azóta sem válaszolt a kérdésekre, bár időközben kétszer írásban, egyszer szóban is sürgettük a választ. (Az elektronikus levelek megérkezéséről megkaptuk a cég automatikus visszaigazolását.) Ezért most kénytelenek voltunk közérdekű adatigénylés formájában elküldeni újra kérdéseinket, hogy kicsikarjuk (a jogszabály adta 30 napon belül várható) magyarázatot.

Addig viszont nem várunk a cikkel, ezért megpróbáljuk megválaszolni a vasúttársaság helyett a kérdést, miért nem áll meg az IC Hatvanban.

1-től 10-ig szavazhat az ön szerint valószínűbb magyarázatra:

1. Az InterCity-járat egymástól nagyobb távolságokban fekvő városokat köt össze, nem agglomerációs városok bekötésére való, nem férne bele a feszített menetrendbe a megállás. Hatvannak ott vannak az interrégiós járatok, 5-10 perc nem számít, elégedjenek meg azzal. Amúgy is csak elfoglalnák a távolabbra utazók helyét.

2. Nem igaz, hogy bármi rosszabb lett volna a felújítás után, rosszak a hatvaniak adatai, a vonatközlekedés mindenben javult.

3. A MÁV-ot nem érdekli, mit mondanak a hatvani utasai, és nem érdekli az sem, hogy mit kérdez ezzel kapcsolatban a sajtó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!