Újbuda polgármestere feljelentést tett a Szent Kristóf Szakrendelő ügyében

2021. január 16. – 11:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és közfeladati helyzettel visszaélés gyanújával tett feljelentést ismeretlen tettes ellen László Imre, Újbuda polgármestere a Szent Kristóf Szakrendelő korábbi működésének átvilágítása után.

Az önkormányzat közleményében azt írja, hogy a 2019 októberi önkormányzati választások után döntöttek az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaságok gazdasági átvilágításáról, ezek közé tartott a Szent Kristóf Szakrendelő is. Ezt 2019. november 29. előtt tíz éven át Kóti Tamás vezette, aki idén január elseje óta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára.

A közleményben azt írják, hogy a feljelentést megalapozó átvilágítás megállapította többek között, hogy Kóti öt évre magát bízta meg egy uniós pályázati projekt szakmai vezetőjének, ezért főigazgatói fizetése mellé havi 370 ezer forint megbízási díjat kapott, az erről szóló megbízási szerződést pedig megbízói és megbízotti oldalon is ő írta alá. A dokumentumon szintén szereplő gazdasági igazgatónak nem volt szerintük aláírási jogosultsága.

Az önkormányzat szerint a pályázati kiírásban az szerepelt, hogy a projekt teljes megvalósítási ideje alatt egy szakmai vezetőt „munkaviszony, közalkalmazotti vagy közszolgálati jogviszony keretében” kell alkalmazni, Kóti viszont magával kötött megbízási szerződést. Azt is írják, hogy a megbízási díj meghaladja a 15 millió forintos közbeszerzési értékhatárt. A korábbi főigazgató pedig szerintük költségvetési forrásigényt nem jelzett az önkormányzat felé, és nem is kapott tulajdonosi engedélyt.

A közlemény szerint tavaly felmondták a megbízási szerződést, de addigra már több mint 6 millió forintot vett fel ebből a korábbi főigazgató.

Az önkormányzat szerint az átvilágítás alapján az is kiderült, hogy 2018-ban egy digitális tüdőszűrő rendszer beszerzésére kiírt pályázatnál egy olyan nyilatkozat benyújtását írták elő, amit nem követelhettek volna meg. Ez alapján köteleztek hiánypótlásra egy kedvezőbb pályázatot benyújtó céget, ami ezt nem teljesítette, ezért kizárták az eljárásból.

A közlemény szerint két ajánlat érkezett ugyanannak a gyártónak ugyanannak a gépére. A nyertesnek hirdetett cég ajánlata 9 millióval volt drágább, azonban a jegyzőkönyv szerint ebben az esetben is szükség lett volna hiánypótlási felhívásra vagy felvilágosítás kérésére, ami nem történt meg. A szakrendelő emellé fele annyi időre szóló jótállás mellett vásárolta meg a digitális tüdőszűrő berendezést. Ezek az önkormányzat szerint felvetik a károkozás lehetőségét.

FRISSÍTÉS: Kóti Tamás szerint a vádak alaptalanok. A helyettes államtitkár azt mondta az RTL Klubnak, hogy az uniós projekt megvalósítását az önkormányzat bízta az általa vezetett szakrendelőre, és a megbízási díjakat a pályázati kiírásban meghatározottak szerint állapították meg a plusz munkáért. Az ellenőrzések pedig nem tártak fel hibát vagy hiányosságot. Kóti szerint a röntgengép beszerzésére csak egy pályázó ajánlata volt érvényes, így nem volt választási lehetőségük. Az Állami Számvevőszék korábbi vizsgálata nem tárt fel érdemi hiányosságot a rendelő működésével kapcsolatban – tette hozzá.

FRISSÍTÉS: Cikkünk megjelenése után Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke jelezte, hogy ő már karácsony előtt feljelentést tett az ügyben. Az önkormányzat pedig csak azután tette meg ezt, miután közzétette, hogy őt már ki is hallgatták feljelentőként. A politikus egyébként Újbuda önkormányzatának egyik képviselője.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!