Több tízmillióért vett farhátat, zúzát, csülköt és 28 ezer tojást egy kamupárt

2021. január 14. – 12:33

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Orbán-kormány egy 2013-as törvényben vezette be a pártok kampányának állami támogatását. A pártokat azonban semmilyen előírás nem kötelezi arra, hogy komolyan vehető kampányelszámolást készítsenek, és azt nyilvánosságra hozzák.

A Szabad Európa cikke szerint a magyar állam sem támogatja a transzparenciát, még kérésre sem adta ki szívesen az adatokat. A Transparency International Magyarország korrupcióellenes civil szervezetnek több mint két évig kellett pereskednie azért, hogy megkapja a 2018-as választásokon elindult képviselőjelöltek elszámolásait.

A dokumentumok alapján tíz politikai szervezetről lehet beazonosítani, hogy az állami támogatás megszerzéséért jött létre, vagyis kamupárt, ráadásul az államtól kapott kampánytámogatással nagyon kevéssé komolyan vehető módon számoltak el. (A Transparency jelentése itt érhető el.)

A Szabad Európa cikke jó néhány párt elszámolásának furcsaságait körüljárja, néhány példát felsorolunk ezek közül.

  • Az Iránytű Párt 35 millió forint értékben vásárolt nyers húst az Uránusz-Holding 2015. Kft.-től. A listán a tíz tonna csirkemellen és a 4665 kilogramm csirke far-háton kívül, ezres nagyságrendben comb, máj, zúza, továbbá sertéskaraj, csülök, oldalas, illetve 28 ezer darab tojás is szerepelt. A cég azt is vállalta, hogy a 4000 darab élelmiszercsomagot kiszállítja a párt által kiválasztott 23 településre. A jelenleg kényszertörlés alatt álló cégnek sosem volt ekkora forgalma, a rekordéve 2016-ban volt, akkor 1 millió forintos bevétellel zárt.
  • A Családok Pártja két nappal a választások előtt majdnem a teljes költségvetési támogatást, azaz 49 millió forintot fizetett ki egyetlen cégnek, az Acryl World Magyarország Kft.-nek. A pénzfelhasználás céljának a párt kampányanyagok elkészítését és terjesztését, marketing-tanácsadást, arculattervezést, sajtófigyelést, valamint kommunikációs tanácsadást jelölt meg. A vállalkozás fő tevékenysége az egyéb műanyag termékek gyártása.
  • A Tenni Akarás Mozgalom programjában kiemelt célként fogalmazta meg a korrupció teljes felszámolását. A választások előtt három számlán 25 millió forintot utalt át kampánytevékenység folytatására a fémszerkezetek gyártásával foglalkozó ABLAK-Konstrum Kft.-nek.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!