Szén-monoxid-mérgezést szenvedett egy idősotthon 88 éves lakója a rosszul bekötött gázkazán miatt

2021. január 13. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Egy érsekcsanádi idősotthon 88 éves lakója 2020. március 31-én tévénézés közben szén-monoxid-mérgezést szenvedett, mert az otthonba szabálytalanul kötötték be a gázkazánt. Az idős nő eszméletét vesztette, elesett, a homloka bal oldalát beütötte, amitől nyolc napon belül gyógyuló sérülést szenvedett – derül ki a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtóközleményéből.

A Bajai Járási Ügyészség az eset után vádat emelt egy férfi ellen, akinek a cége üzemelteti az otthont, ahol 11 ápolásra szoruló, idős embert gondoztak. A vádirat szerint a mérgezés azért következett be, mert a férfi 2019 őszén engedély nélkül bővítési, gázkészülék- és gázvezeték-szerelési munkákat végzett, az étkezővel egy légtérben lévő konyhából egy rézcsővel szabálytalanul, részben az álmennyezettel takarva a nyílászáró nélküli kamrába vezető leágazást készített. A kamrában egy nyílt égésterű, az égési levegőt közvetlenül a helyiségből vevő és az égésterméket a helyiségbe juttató fűtésre szolgáló gázkazánt, továbbá vízmelegítőt szerelt fel.

Az érsekcsanádi idősotthon gázkazánja – Fotó: Bács-Kiskun Megyei Főügyészség
Az érsekcsanádi idősotthon gázkazánja – Fotó: Bács-Kiskun Megyei Főügyészség

A férfi a szabálytalan átalakítás során a gázkazán csövének nem alakított ki megfelelő kéményt, hanem azt az oldalfalon egy szellőzőkürtőbe csatlakoztatta. A füstcsövet úgy kötötte be, hogy a szellőzőkürtőn lévő kerámia szellőzőrácson egy akkora lyukat ütött, amibe csatlakoztatni lehetett a csövet. A szellőzőrács és a cső közötti részeket rongyokkal tömködte ki, így azon füstgázzal kevert levegő áramolhatott vissza a kürtőbe.

Az ügyészség a férfit foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja, és pénzbüntetés kiszabását indítványozták. Bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog majd dönteni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!