130 önkormányzatot vert át a kamukiadványokkal házaló zalai férfi

2021. január 13. – 10:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Száznál is több dunántúli önkormányzatot, valamint tucatnyi vállalkozást és magánszemélyt csapott be turisztikai kiadványok ígéretével egy magát írónak, szerkesztőnek kiadó zalai férfi, aki korábban csalások miatt már többször is volt büntetve – mondta a Zala Megyei Főügyészég szóvivője szerdán az MTI-nek.

Pirger Csaba elmondta, hogy a 65 éves férfi tíz éve szabadult a börtönből feltételes kedvezménnyel. Szabadulása után sem vagyona, sem rendszeres jövedelme nem volt, ezért családja megélhetését továbbra is csalásokból biztosította: könyvkiadóként, íróként vagy szerkesztőként bemutatkozva zalai, somogyi és Vas megyei önkormányzatoktól, cégektől, magánszemélyektől szerzett pénzt.

A férfi 2011-ben és 2012-ben Somogy megyei és Balaton-parti vállalkozásokat keresett fel azzal, hogy az általa készítendő Szépséges tájaink és Isteni étkeink című turisztikai és gasztronómiai kiadványokban pénzért megjelenési lehetőséget biztosít számukra, de a kiadványok valójában sosem készültek el. A bíróság ezért három és fél év szabadságvesztésre és több mint 3,6 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

De a férfi ezután is folytatta a csalássorozatot: 2013 és 2017 között a felesége ügyvezetése alatt álló kiadói Kft. tagjaként Somogy és Zala megyei önkormányzatoknak ajánlott megjelenési és bemutatkozási lehetőséget a Szépséges tájaink/Kis-Balaton, Déli-Pannonhát és Szépséges tájaink/Őrségtől a Mecsekig című könyvekben. A cége 2,8 millió forintos adótartozást halmozott fel, a bejegyzett székhelyén nem volt megtalálható, ezért a cégbíróság elrendelte a kényszertörlését.

Ezután adószámos magánszemélyként és egyéni vállalkozóként folytatta a csalásokat, de miután 2017-2019-ben nem nyújtott be adóbevallást, több mint 1,1 millió forintos adótartozása miatt a kormányhivatal törölte őt az egyéni vállalkozók nyilvántartásából is. Ebben az időszakban a férfi – jelentősen eladósodva – 130 Zala, Vas és Somogy megyei, jellemzően kistelepülési önkormányzatot, valamint néhány szálláshelyet, borászatot üzemeltető és turisztikai szolgáltatást nyújtó vállalkozást keresett meg azzal, hogy a valóságban nem is létező PelsoLibri Kiadó nevében kiadványokra előleget vegyen fel.

A megtévesztettek 24 ezer és 280 ezer forint közötti összegeket fizettek neki, a kiadványokat persze most sem készítette el, a pénz átutalása után a sértettek már tudták őt elérni. Még 2017-ben három kiadvány nyomtatását megrendelte egy szekszárdi vállalkozótól, de a 6,3 millió forintos nyomdai munkákat nem fizette ki. Többszöri felszólításra végül összesen 4,8 milliót fizetett, de az elkészült könyvek egy részét el sem szállította a nyomdából. Az átvett kiadványokat a három megye önkormányzatainak, illetve turizmussal foglalkozó magánszemélyeknek, vállalkozásoknak próbálta eladni.

A Lenti Járási Ügyészség vádat emelt ellene, mert üzletszerűen elkövetett csalárd tevékenységével 130 települési önkormányzatnak, hat vállalkozásnak és kilenc magánszemélynek összesen 11,4 millió forint kárt okozott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!