Tüttő-Fürjes szócsata a kormány-főváros háborúról

2021. január 11. – 22:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint hadüzenetet kapott a kormánytól a főváros, háború van, Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szerint Budapest nem csatatér – ez derült ki a két fél vitájából, amit az atv.hu Csatt című esti műsorában műsorában lehetett meghallgatni. Éhezők viadala kontra pazarló főváros.

A beszélgetést Tüttő Kata azzal vezette fel, hogy a főváros ahhoz képest, amennyi adóbevételt a lakói megtermelnek, szinte semmit sem kap vissza. Az adók 90%-a központi költségvetésbe folyik be, az ország teljes adóbevételének 37%-a Budapestről érkezik. A fővárosnak egyedül az iparűzési adó maradt az olyan feladatok ellátására, mint a tömegközlekedés, a közvilágítás, az útépítés, vagy a hídfenntartás, de nemrég a kormány annak is elvette a felét a járványra hivatkozva. A főpolgármester-helyettes szerint amit Orbán Viktor a választások után emlegetett – hogy a Tarlós Istvánnal kötött megállapodásokat továbbra is betartják –, az mára elszállt. Nem kap vissza Budapest 5 milliárd forint szemétdíjat a kukaholdingtól, a főpolgármester nélkül születnek fontos, Budapestet érintő kormányzati döntések. Összefoglalva, Tüttő szerint a főváros hadüzenetet kapott, és most háborúban van a kormánnyal.

Fürjes Balázs erre úgy válaszolt, hogy abban egyetértenek: nem könnyű az élet most a családok, önkormányzatok számára. Azzal folytatta, hogy a közlekedés fejlesztését tartja a legfontosabbnak, és erre az elmúlt 10 évben több mint ezer milliárd forintot költött a kormány Budapesten (például a 4-es metró befejezésére, a 3-as metró felújítására, a járműbeszerzésekre). Az ötmilliárdos szemétdíj-tartozásra térve – amit Tüttő Kata szerint nem ad vissza a kormány Budapestnek –, annyit mondott, hogy szerinte nincs olyan szemétdíjtétel, ami járna a fővárosnak, és ne kapta volna meg. Viták ugyan vannak Fürjes szerint, de minden kötelezettségüket teljesítették. Hozzátette, hogy szerinte Budapest gazdasági helyzete stabil, esze ágában sincs a fővárost büntetni senkinek.

Az iparűzési adóval kapcsolatos vádra az államtitkár annyit mondott, hogy nem azokat szeretnék támogatni, akik kiróják, és beszedik az adót, hanem azokat, akik megtermelik. Maradjon az embereknél a pénz, ezért döntöttek arról, hogy a kis- és középvállalkozásoknak ne kelljen idén fizetni. Leszögezte: az emiatt előálló önkormányzati hiány kompenzáció tárgyalás kérdése, nyitottak rá, hogy tárgyaljanak róla.

Tüttő Kata erre úgy felelt, hogy a kompenzációból a fideszes városok kaptak egyenként egy-másfél milliárdot, az ellenzékiek nem. Az általános helyzetről közölte: a források megszűnése miatt önkormányzatiságról már nem beszélhetünk, minden önkormányzat rossz anyagi helyzetben van, még fenntartásra sincs pénz. Az önkormányzatok helyzete az éhezők viadala, tette hozzá.

Fürjes erre azzal tromfolt, hogy tavaly szeptember végén a fővárosnak 90 milliárd forintja volt készpénzben, 134 milliárd forint megtakarításokban, és egy 60 milliárdos hitelkerete, sokan örültek volna ennyi pénznek. Hozzáfűzte, hogy a kormány emellett még 60 milliárd forint értékben átvállal közlekedési fejlesztéseket.

Tüttő Kata riposztja szerint az állapotfelvétel idejét ravaszul választotta meg a kormány, mert akkor folyt be az évi iparűzési adó, amit egyrészt feleznie kellett a fővárosnak később a kerületekkel, másrészt abból tervezte finanszírozni az idei évet.

Fürjes ekkor azzal jött elő, hogy a főváros két kézzel szórja ki a pénzt. A Lánchíd felújítására Tarlós idején olcsóbb ajánlatokat kaptak, de a főváros új pályázatot írt ki, a késlekedés miatt pedig arányaiban 5,5 milliárd forinttal drágultak az ajánlatok mostanra.

Itt a vitában egy kicsit összegubancolódtak a szálak, mindkét fél hajtogatta a magáét. Tüttő szerint az előző pályázatot úgy drótozta össze az előző városvezetés, hogy 35 milliárd forintba került volna a felújítás, most pedig olcsóbb lesz, Fürjes szerint, ha leválasztották volna egy részét a munkáknak, akkor a mostani árakhoz képest olcsóbb lett volna régebben, Tüttő ekkor előhozakodott a hasonlattal, hogy Fürjes a mazsolát hasonlítja össze a törkölypálinkával, mire Fürjes megjegyezte, hogy milyen jó, hogy lehet pálinkát főzni a kormány intézkedése nyomán. Kiderült, hogy a Lánchídon egy kandelláber ára egy lakás árával vetekszik, és olyan bányából kell mészkövet hozni hozzá, ami már kimerült.

A szóváltást végül az terelte más vágányra, hogy Tüttő Kata felemlegette a Fradi 17 milliárd forintos állami támogatását, és a csapat edzőjének egymilliárdos fizetését. Fürjes még levezetésként közölte, hogy örül a Fradi és a magyar válogatott sikereinek. Végül a felek kilyukadtak ismét annál a kérdésnél, hogy a fővárosnak mennyi pénze marad, és mennyit vesz el a kormány.

Fürjes közölte, hogy Budapest történetében mindig a kormány finanszírozta a fontos beruházásokat, most is fel akarják újítani a HÉV-vonalakat, megépítik a Galvani hidat. Hozzátette, hogy idén 116 milliárd forint fejlesztési és működési támogatást kap a főváros és a 23 kerület.

Erre Tüttő Kata visszakérdezett, hogy ha ilyen sok pénze volt a fővárosnak, akkor Tarlósnak miért kellett kereskedelmi hitelt felvennie a 3-as metró szerelvényeinek felújítására, úgy hogy még klímára se jutott belőle. Válaszul Fürjes visszakérdezett, hogy a klimatizálást az új városvezetés megígérte, miért nincs még klíma a 3-as metrón – és itt lejárt az adásidő.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!