Három magyar tanult tavaly a világ egyik legjobb katonai akadémiáján HM-ösztöndíjjal

2021. január 11. – 08:25

Másolás

Vágólapra másolva

Három magyar tanulhatott tavaly a Honvédelmi Minisztérium ösztöndíjasaként a brit Sandhurst Királyi Katonai Akadémián, írja a Népszava. A tárca azt közölte, hogy ugyan sok mindentől függ, hogy mekkora a pontos képzési költség fejenként, de ez az összeg „akár 34 millió forintig terjedhet”. Az, hogy kik tanultak kint tavaly, nem nyilvános adat a HM szerint.

A tárca azt is hozzátette, hogy a „képzésre a magyar katonák közül bárki jelentkezhetett, akinek ilyen törekvései voltak, és alkalmasnak tartotta magát, hogy a képzésen részt vegyen. A jelentkezők közül az állományilletékes parancsnok az elvégzett szakmai munka, kiképzési eredmény, és a tiszti attitűd összesített értékelései alapján választotta ki a résztvevőket”.

A Sandhurst Királyi Katonai Akadémia részben az intézmény nevébe is foglalt kisvárosban, Sandhurstben működik, mai formáját 1947-ben nyerte el két korábbi katonai felsőoktatási intézmény összevonásával, azóta a világ egyik legjobb ilyen profilú intézményévé vált, egy szinten emlegetik az amerikai West Pointtal, írja a Népszava.

A lap hozzátette, hogy a királyi akadémián tanult többek között Heather Stanning kétszeres olimpiai bajnok brit evezős; Vilmos és Harry hercegek, a néhai Husszein jordán király és az ország jelenlegi uralkodója, II. Andullah; I. Henrik Luxemburg nagyhercege, Winston Churchill egykori brit miniszterelnök. Szintén az intézmény hallgatója volt a ma már sztártörténésznek számító Antony Beevor, vagy éppen a téli olimpiákon bobversenyzőként világhírűvé és celebbé vált jamaicai páros, Devon Harris és Dudley Stokes. A hallgatók mintegy tizede külföldi.

Az első magyar, aki az akadémián tanulhatott, Porkoláb Imre volt 1994-ben, ő egyből elnyerte a legjobb kadétnak járó címet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!