24.hu: Zaklatási vád miatt kellett távoznia a Debreceni Egyetem gyógypedagógiai kari dékánjának

2021. január 11. – 07:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zaklatási ügy miatt kellett távoznia előző év közben Bálint Péternek, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának (GYGYK) dékánjának, írja a 24.hu.

A lap szerint a tanév közbeni váltást nem kísérte indoklás, a szűkszavú híradás csupán a kart 2015 óta vezető Bálint utódjáról számolt be. A dékán évközi távozása azért is volt nehezen érthető, mert 2020 januárjának végén egy konferencián még többéves tervekről számolt be.

A 24.hu azt írja, több forrásból úgy értesültek, hogy Bálint hivatalosan nem indokolt távozása mögött zaklatási ügy állhat. Bálint ellen 2019-ben etikai vizsgálat folyt a Debreceni Egyetemen egy zaklatási vád nyomán, ezt az intézmény etikai bizottságának egyik tagja megerősítette a lapnak.

A procedúra a dékánt elmarasztaló megállapítással zárult.

A lap forrása szerint egy női oktató jelentette fel a dékánt, mert „megengedhetetlenül közeledett hozzá”. Bálint az eljárásban ezt nem ismerte el, azt mondta, a stílusa inkább barátkozós és közvetlen jellegű, semmint bántó volt. A 24.hu-nak két oktató is megerősítette, hogy tudnak a zaklatási vádról. Egyikük szerint az ügy „nagyon-nagyon felkavaró és nehéz”, de további részleteket nem mondott, míg másikuk annyit árult el, hogy a karon „tudunk az ügyről, de részleteket nem ismerünk”.

A lap megpróbálta megkérdezni az érintetteket, az etikai bizottság vezetőjétől Bálinton és Bálint utódján át a rektorig, de senkitől nem kaptak egyenes választ, sem cáfolatot, sem megerősítést arra, hogy igaz-e az információ, vagy sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!