Itt a tél első komolyabb havazása

2021. január 8. – 10:19

frissítve

Itt a tél első komolyabb havazása
Fotó: Olvasónk, Cseri Dóra, a Veszprém megyei Hárskútról

Másolás

Vágólapra másolva

A vártnál is gyorsabban összejött a korábban jósolt öt centiméternyi hó, és nemcsak a hegyekben. Volt, ahonnan már tíz-tizenöt centimétert is jelentettek pénteken délelőtt az Időkép felhasználói. Reggelre a Dunántúl északi része, majd Zalaegerszeg és környéke is behavazódott.

„Az idei tél korábban az északi hegyeinkre és az Alpokaljára korlátozódott, ma azonban egy mediterrán ciklon súrolja hazánkat, melynek csapadékzónája a Dunántúl fölé húzódik. Délen a pozitív tartományban alakuló hőmérséklet miatt eső, havas eső valószínű. Zala és Somogy megye egyes részein azonban komolyabb mennyiség, lokálisan akár 10-20 cm is eshet. Torlódásokra, kisebb fennakadásokra lehet készülni” – írták.

Az Útinform szerint a 82-es főúton, Veszprém és Zirc között egy elakadt kamion okoz több kilométeres torlódást. Aki teheti, kerülje el ezt az útszakaszt. A rendőrség azt írta, hogy a lefagyott csapadék miatt több autó is elakadt errefelé. Lezárták az utat.

Az utak burkolata jellemzően sónedves, de a Dunántúlon előfordulhatnak még havas-latyakos útszakaszok is. A szél általában gyenge maradt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint jó eséllyel ezt a havas eseményt a nem túl távoli múltban még egy napra előre sem lehetett volna előrejelezni, legalábbis ilyen pontossággal.

Az aktuális téli csapadékot nem közvetlenül a tőlünk délre húzódó front, hanem egy felettünk kialakult – a fronthoz képest kis méretű – összeáramlási zóna okozza. Ezt a szaknyelven konvergenciazónát jelenítették meg a térképükön, ahol az is látszik, hogy a Közép-Dunántúlon „ütközik” egymásnak a délkeletről és északkeletről, északról fújó szél, amely a levegő felemelkedését, és így csapadékképződést eredményez.

Összességében 2 és 5 mm közötti csapadék valószínű az előttünk álló egy hétben. Éjszakánként mindenütt fagypont alá csökken a hőmérséklet, -1 és -5 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek, de a jövő hét első felében a havas tájakon akár -10 fokig is hűlhet a levegő. Napközben a legtöbb helyen fagypont fölé melegszik a levegő, de a rövid nappalok miatt összességében a fagyos periódusok lesznek a hosszabbak.

Azoknak, akik végigolvasták a cikket, itt egy kutyás kép, a Veszprém megyei Olaszfaluból köszönti olvasóinkat Jackie, Rusty és Luna.

Fotó: Olvasónk, Szabolcs
Fotó: Olvasónk, Szabolcs
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!