Folytatják a nyomozást a roma holokauszt-emlékmű megrongálásának ügyében

2021. január 07. – 13:36

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte az ügyészség a budapesti Nehru parti roma holokauszt-emlékmű megrongálásával kapcsolatos, a rendőrség által decemberben megszüntetett eljárás folytatását.

Június 1-je előtt egy ismeretlen elkövető a roma nemzetiséget és egy országgyűlési képviselőt gyalázó feliratokat helyezett el a IX. kerületi Nehru parton található roma holokauszt-emlékművön. Emiatt Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő képviselő írásbeli kérdéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez, aki a levelet feljelentésként értékelte, és megküldte a rendőrségnek. Bangóné érvelése szerint műemlék vagy védett kulturális javak megrongálásának bűntette mellett felmerül a közösség elleni uszítás bűntettének alapos gyanúja is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság IX. kerületi Rendőrkapitánysága rongálás miatt nyomozást indított, de az eljárást decemberben megszüntette, mivel álláspontja szerint bűncselekmény elkövetése – a rendelkezésre álló adatok és bizonyítási eszközök alapján – nem állapítható meg.

Az eljárást megszüntető határozatot a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség hivatalból felülvizsgálta, hatályon kívül helyezte, és elrendelte a nyomozás folytatását. Az ügyészség szerint vizsgálni kell, megvalósulhatott-e a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása. Ezt a bűncselekményt az is elkövetheti, aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista rendszer által elkövetett népirtás vagy más, emberiesség elleni cselekmények tényét igazolni próbálja, írta közleményében Ibolya Tibor fővárosi főügyész.

A Telex friss híreit itt találja >>>

Kövess minket Facebookon is!