Bolgár kulturális központ épül Ferencvárosban

2021. január 7. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány 2,6 milliárd forint támogatást nyújt, hogy bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épüljön a ferencvárosi Vágóhíd utcában. A bolgár kormány pedig 1 millió euróval, azaz nagyjából 350 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz, amelyről októberben döntött a két kormány. A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról – írja az MTI.

„Mindenkinek az a jó, ha a nemzetiségek békében, kultúrájukat, vallásukat, hitüket, nyelvüket megőrizve élhetnek”

– fogalmazott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón. Szerinte ez a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, és azt is, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. Kiemelte, a magyar kormány mindig ellent fog mondani azoknak a törekvéseknek, amelyek egy-egy nemzetiségnek vagy nemzetrésznek az eltörlésére irányulnak.

Soltész bejelentette, hogy a kormány már döntött a bolgár közösség idei támogatásáról is, az ugyancsak a Vágóhíd utcában álló Bolgár Művelődési Ház bővítésére és felújítására 45 millió forint támogatást nyújt.

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke pedig azt mondta, bízik benne, hogy a Vágóhíd utcában már álló, illetve most épülő bolgár intézmény több évszázadra meghatározza majd közösségi életüket.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!