Bolgár kulturális központ épül Ferencvárosban

2021. január 07. – 13:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány 2,6 milliárd forint támogatást nyújt, hogy bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épüljön a ferencvárosi Vágóhíd utcában. A bolgár kormány pedig 1 millió euróval, azaz nagyjából 350 millió forinttal járul hozzá a beruházáshoz, amelyről októberben döntött a két kormány. A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról – írja az MTI.

„Mindenkinek az a jó, ha a nemzetiségek békében, kultúrájukat, vallásukat, hitüket, nyelvüket megőrizve élhetnek”

- fogalmazott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón. Szerinte ez a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, és azt is, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. Kiemelte, a magyar kormány mindig ellent fog mondani azoknak a törekvéseknek, amelyek egy-egy nemzetiségnek vagy nemzetrésznek az eltörlésére irányulnak.

Soltész bejelentette, hogy a kormány már döntött a bolgár közösség idei támogatásáról is, az ugyancsak a Vágóhíd utcában álló Bolgár Művelődési Ház bővítésére és felújítására 45 millió forint támogatást nyújt.

Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke pedig azt mondta, bízik benne, hogy a Vágóhíd utcában már álló, illetve most épülő bolgár intézmény több évszázadra meghatározza majd közösségi életüket.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass