A rendőrség vizsgálhatja, hogy Orbán apjának bányacége piaci áron teljesítette-e az állami megrendeléseket

2021. január 7. – 17:08

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Vizsgálják-e azt, hogy a Dolomit Kft. termékeit – állami beruházások esetén – a fővállalkozó vagy az alvállalkozó piaci áron vette meg?” Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője kérdezte Polt Péter legfőbb ügyészt, miután a Direkt36 decemberben megírta, hogy Orbán Viktor édesapjának bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70-százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai.

Orbán Viktor és édesapja, Orbán Győző a Ferencváros – Videoton FC focimeccset nézi a székesfehérvári Sóstói Stadion VIP-páholyában 2013-ban.Fotó: Beliczay László / MTI
Orbán Viktor és édesapja, Orbán Győző a Ferencváros – Videoton FC focimeccset nézi a székesfehérvári Sóstói Stadion VIP-páholyában 2013-ban.Fotó: Beliczay László / MTI

Az idősebb Orbán Győző többségi tulajdonában álló bányacég rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak.

A Direkt36 az elmúlt három évben cikksorozatban tárta fel Dolomit Kft. látványos felívelését, milliárdos nyereségeit, amelyet jelentős részben az állami megrendeléseknek köszöhet. A portál nemrég közel százezer oldalnyi projektdokumentumot perelt ki, amelyek bizonyították, hogy Orbán apjának cégétől szállítottak követ az M4-es autóút építéséhez, míg az M3-as autópálya építéséhez betonelemeket, a Budapest–Székesfehérvár közötti vasútfelújításhoz pedig zúzottkövet rendeltek a Dolomit Kft.-től.

Polt Péter feljelentésként értelmezte Vadai kérdését, és továbbította a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságnak.

„A hatáskörrel és illetékkel rendelkező nyomozó hatóság feladata ugyanis annak megítélése, hogy a feljelentés tárgyát képező magatartás bűncselekmény gyanúját kelti-e, és emiatt a nyomozás elrendelésének van-e helye” – írta Polt.

>>> A Telex legfrissebb híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!