Az új budapesti diákvárosban vehet a kormány 821 milliós ingatlant a kínai Fudan Egyetemnek

2021. január 6. – 06:55

Másolás

Vágólapra másolva

Az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd másik oldalán épülhet fel a kínai Fudan Egyetem első európai campusa, írja a Népszava. A lap szerint ugyanakkor az egyelőre nem tisztázott, hogy az egykori Nagyvásártelep, a Kvassay Jenő út, illetve a Ráckevei Duna-ág határolta telekegyüttesből, amelynek fejlesztése „diákváros” néven vált ismertté, mely ingatlan(oka)t kapja meg a kínai egyetem a fejlesztéshez. A telkeket mindenesetre a kormány vásárolja meg a Fudan Egyetem európai belépéséhez több százmillió forintért.

Mint ugyanis azt a Telex is megírta, az utolsó 2020-as Magyar Közlönyben jelent meg a kormánydöntést, mely szerint legfeljebb 821,492 millió forintos állami támogatást kap a Magyarországra érkező kínai Fudan Egyetem. A pénz a 2021-es költségvetésből megy majd a kínai egyetem ingatlanvásárlására. A Fudan Egyetem megjelenése sokakat felháborított, főleg azért, mert a kormány támogatja a külföldi egyetem beköltözését, míg a CEU-t elüldözte. A két egyetem egyébként hasonló szakokat indított/indít Budapesten.

A Népszava mostani információi szerint a kiszemelt ingatlan a korábban olimpiai falunak, majd később „Budapest Diákváros – Déli Városkapu” néven emlegetett kormányzati fejlesztés megvalósítására kijelölt dél-pesti területen található. A fent említett kormányhatározatban megjelölt 2018-as törvény hivatkozott melléklete egyébként nevesíti is a Ráckevei (Soroksári) Duna-ág – a Kvassay Jenő út – a Soroksári út – a Galvani utca vonalában megépülő új Duna-híd határolta területet, ahol több ütemben mintegy 8500 férőhelyes kollégiumi, sport, rekreációs, egyéb kapcsolódó infrastrukturális, valamint kiegészítő funkciókat magába foglaló új városnegyed épül Budapest Diákváros néven.

A területre az oslói székhelyű Snohetta építésziroda készített mestertervet, amelyben a kollégium és sportcélú épületek mellett kereskedelmi –, lakó- és irodafejlesztés is szerepelt. Ez utóbbi funkciókra szánt területen épülhet fel a kínai campus.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!