Elrontott szervezés miatt augusztusig pótlóbuszozhatnak a csepeliek, pedig a híd kész

2021. január 5. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint százezer csepeli, szigetszentmiklósi és halásztelki lakos életét keseríti meg tavaly nyár óta az, hogy a Kvassay híd felújítása miatt nem jár rendesen a csepeli HÉV. Bár a híd kész, azt mégsem adják át idén augusztusig a Közlekedő Tömeg Egyesület szerint, mert még meg kell építeni alatta két közúti aluljárót a ferencvárosi atlétikai stadionhoz. A felújítás és az aluljáróépítés szervezési hiba miatt csúszott szét.

Az eredeti tervek szerint a majdani ferencvárosi atlétikai stadionhoz tartozó két közúti aluljáró megépítése és a Kvassay-híd felújítása egy időben történt volna, és mára le is zárult volna. Csakhogy, míg a hidat sikerült befejezni, az aluljárók építése még meg sem kezdődött – méghozzá egy átszervezés miatt. Az Atlétikai Stadion ugyanis korábban átkerült Fürjes Balázs államtitkártól a BMSK beruházási ügynökséghez, ezáltal a tender jelentősen megcsúszott. Így aztán a stadion miatti vágányzár és a hídfelújítási vágányzár nem esett egybe, miközben az eredeti szándék ez volt.

Az eltelt hét hónap alatt a hidat felújították, decemberre elkészült és közlekedésre alkalmas állapotban várja az újranyitást, mondja a Közlekedő Tömeg. Botrányos módon azonban a közúti aluljárók helyén mindeddig egy kapavágás sem történt. A csepeli vonal tehát az ideiglenes közbenső végállomás kivételével immár három hete végig járható, a vonatok mégsem közlekednek a teljes vonalon. Erre a legutóbbi közlés szerint 2021 augusztusáig kell várni, addig az érintett szakaszon továbbra is pótlóbuszokra kell átszállni, teszi hozzá az egyesület.

A Közlekedő Tömeg szerint a 2020 júniusa óta tartó csepeli hévpótlás az egész 21. kerület, a dél-pesti agglomeráció (pl. Szigetszentmiklós, Halásztelek) közlekedését megnehezíti. A korábban 12-15 perces utazás helyett a pótlás alatt az utazás majdnem kétszer olyan hosszúra, 20-30 percesre növekedett a Boráros tér és Csepel között, ráadásul az út felénél kényelmetlen átszállás is megszakítja utazást.

HÉV-pótló autóbusz a Boráros téren 2020. június 13-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI
HÉV-pótló autóbusz a Boráros téren 2020. június 13-án – Fotó: Balogh Zoltán / MTI

A más hasonló adottságú városrészekkel összevetve (pl. Budafok, Kőbánya, Újpest) alapesetben is borzalmas tömegközlekedési kapcsolatokkal bíró Csepelen ezután nem csoda, hogy a pótlás hatására az utasok közel fele elpártolt a hévtől, aki csak tudott, a sokkal gyorsabb és kényelmesebb autóba ült – ezzel pedig minden korábbinál nagyobb dugók, és környezeti terhelés alakult ki a térségben.

Az egyesület szerint a HÉV közlekedését azonnal helyre kell állítani a teljes vonalon. A jövőben pedig a HÉV ideiglenes nyomvonalra helyezésével és a vonatközlekedés folyamatos fenntartásával kell a stadionhoz vezető közúti aluljárókat megépíteni. Ezt információink szerint a költségek miatt a beruházó elvetette.

Keressük az ügyben a MÁV-HÉV Zrt.-t, és a BMSK-t.

Kattintson ide a Telex legfrissebb híreiért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!