Az Apor Vilmos téri templom plébánosa szerint nincs szükség a Makovecz-féle katedrálisra

2021. január 4. – 16:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Telex is beszámolt róla korábban, hogy a Hír TV szerint leporolták Makovecz Imre grandiózus budapesti katedrálisának tervét. A Hír TV riportja szerint a Makovecz-féle templom égbetörőbb és kifejezőbb lehet, mint Antoni Gaudí Sagrada Familia-ja. Makovecz Imre úgy gondolta, hogy a felső-krisztinavárosi katedrálisnak az Apor Vilmos téren lenne a helye.

2011-ben, az építész halálakor merült fel először komolyan a templom megépítése, azonban a katolikus egyház – többek között a várható magas fenntartási költségek miatt – ellenezte a becslések szerint legalább 10 milliárdos beruházást.

A Szemlélek nevű katolikus hírportál egyik szerzője hosszú cikkben ír arról, hogy mi a probléma a Makovecz-féle katedrális ötletével. Egyrészt az, hogy a kormány és a Fidesz politikája mellett rendszeresen kiálló CÖF kezdeményezi a templom megépítését. Másrészt jelenleg nincs is szükség új templomra, a már meglévő épületek fenntartása is nagy teher az egyházközösségek számára. A cikk szerint a már a „Szentek és kárhozottak temploma” elnevezés is aggályos, arról nem beszélve, hogy hely sem lenne a megálmodott Makovecz-épületnek, mert az Apor Vilmos téren már áll egy templom.

Ehhez tartozik az a római katolikus egyházközösség, amelynek dr. Pákozdi István a plébánosa. Szerinte a mostani épület teljes mértékben kielégíti a helyi egyházközség igényeit.

„Egy templom ott és akkor épülhet, ahol és amikor a hívek vágya találkozik a területileg illetékes főpásztor szándékával. A televíziós műsorban említett épület terve kapcsán ez nem mondható el” – mondta a Szemléleknek Pákozdi a katedrális ötletéről.

Azért nem hasonlítható a Makovecz Gaudíhoz, mert a spanyol művész nem öncélúan, hanem alázatosan, a katolikus egyházzal egyeztetve, a katolikus tanítással összhangban alkotott, mondta a lelkipásztor. „Ezt igazolja, hogy hamarosan boldoggá fogják avatni.”

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!