A hazai állatkertek közül Budapesten látható a legtöbb féle állat

2021. január 3. – 12:33

A hazai állatkertek közül Budapesten látható a legtöbb féle állat
Maya, a bébivombat. Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Másolás

Vágólapra másolva

A 2020-as és a 2021-es év fordulóján megtartott állatkerti számlálás szerint a Fővárosi Állat- és Növénykertben 881 állatfaj 10.528 egyede él. Ezzel a legtöbb fajt felvonultató állatkert Magyarországon, sőt a gyűjtemény változatossága nemzetközi összehasonlításban is kimagaslónak számít, írja a budapesti állatkert közleménye.

A Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai jelenleg 881 állatfaj 10.528 egyedéről és 115 nem egyedenként nyilvántartott tenyészetéről (pl. rovarok) gondoskodnak.

A városligeti intézményben az emlősöket 133 faj 1368 egyede, a madarakat 151 faj 1262 egyede, a hüllőket 130 faj 950 egyede, a kétéltűeket 30 faj 131 egyede, a halakat 218 faj 6070 egyede képviseli.

A gerinctelenek közül 213 különböző fajjal foglalkoznak, ezen belül 98 faj esetében van egyedi nyilvántartás, 666 egyedre.

További 115 gerinctelen faj – elsősorban nagy egyedszámban tartott rovarok – esetében viszont nincs értelme az egyedi nyilvántartásnak, ezért ezek az állatok tenyészetenként szerepelnek a leltárban. A teljes állatgyűjteményhez még hozzá kell számolni a Fővárosi Állat- és Növénykert kezelésében lévő Margitszigeti Kisállatkertet is, ahol 25 faj 127 egyedét mutatják be, de ebből 19 faj a városligeti bemutatóhelyen is megtalálható.

Amíg sok más állatkertben az emlősökön és a madarakon kívül az állatvilág más csoportjaival csak elvétve, nagyon kis fajszámmal találkozhatnak a látogatók, Budapesten évtizedek óta nagy súlyt fektetnek arra, hogy minél szélesebb keresztmetszetet mutassanak be az élővilág sokféleségéből. Ez a sokféleség, az úgynevezett biodiverzitás ugyanis az élővilág egyik legjellemzőbb sajátossága, és mivel az emberi lét szempontjából is kulcsfontoságú, a veszélyeztetett fajok védelme is végsősoron az élővilág sokféleségének védelmére irányul. A biodiverzitás bemutatása és érzékeltetése így az ismeretterjesztés, a környezettudatos szemlélet erősítése szempontjából kiemelkedő fontosságú.

Szaporítás szempontjából is fontos a sokféleség

Az Állatkert szakemberei igen sok ritkulóban lévő fajjal foglalkoznak, amelyeknél a bemutatáson túl a természetvédelmi célú szaporításnak is igen nagy a jelentősége. A 2020-as éveben például a sörényes hangyászoknál (sebezhető faj), a szumátrai orangutánoknál (kritikusan veszélyeztetett faj), az ázsiai vadkutyáknál (veszélyeztetett faj), az óriásvidráknál (veszélyeztetett faj), a tapíroknál (sebezhető faj), a szürkenyakú koronásdarvaknál (veszélyeztetett faj), illetve a tarvarjaknál (veszélyeztetett faj) is jelentős szaporítási eredményeket értek el Budapesten, ráadásul az óriásvidrák és a tarvarjak esetében az Állatkert részt vett a szóban fajok védelméhez kapcsolódó visszatelepítési programokban is.

Egyes fajokat a hazai állatkertek közül csak Budapesten mutatnak be. Ilyen például az óriásvidra, a csupaszorrú vombat és a rövidcsőrű hangyászsün is. Ezeket a fajokat a városligeti intézményben szaporítják is, sőt, a vombatok és a hangyászsünök esetében az eredmények világviszonylatban is élenjárónak számítanak.

A Telex legfrissebb híreit itt találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!