Megvan az év hala: papírforma vagy meglepetés?

2021. január 1. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Választani három jelölt közül lehetett, a „furcsa” angolna lett az utolsó, a kevésbé ismert, de veszélyeztetett fürge cselle az ezüstérmet kaparintotta meg. De ki lett az első?

A Magyar Haltani Társaság közleménye szerint az év hala 2021-ben a jászkeszeg lett. A közönségszavazásra december 31-én délig 7683 szavazat érkezett be, ezek alapján alakult ki a végeredmény.

A három jelölt közül a napjainkra itthon erősen megfogyatkozottlétszámú angolna a szavazatok 20 százalékával lett a harmadik. Második a főként hegy- és dombvidéki patakjainkban élő, mindössze 8-10 centit elérő fürge cselle lett, a szavazók 31 százaléka voksolt rá. Az élen, 49 százalékos többséggel, a közepes és nagyobb folyóink alföldi szakaszait kedvelő jászkeszeg végzett.

A bronzérmes: angolna

Az angolna hazai megjelenésének története kudarcos sztori. A Balatonban olykor megjelennek úgynevezett idegenhonos fajok, akár természetes úton (hajókhoz tapadva, valamely véletlen nagy utazással, de akár máshonnan hozott csalihalként beengedve a tóba), ám a nagy telepítési ötletek (legyen az lazac, pisztráng, vagy angolna) sikertelenek voltak. A kígyószerű angolnából többtízmillió ivadékot engedtek a kilencvenes évek elejéig a balatonba, de ez a hal nem tudott természetes úton szaporodni. Inkább szomorú látványt jelentő tömeges pusztulásaikról híresültek el, ám mivel egy-egy példány akár 30 évet is élhet, még mindig vannak példányok a tóban.

Ezüst: fürge cselle

A fürge cselle is veszélyeztetett faj, pedig ez a kicsi, és még a patakokban is rajokban élő, rendkívül társas halfaj nagyon fontos „zsákmányállat”, nagyobb halfajok kedvenc tápláléka.

Egy-egy példány akár ezer ikrát is rak az ívási időszakban, és a hal egész Európában elterjedt volt, ugyanakkor a környezeti változásoknak nagyon kitett fajta.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

And the winner is: jászkeszeg

A győztes jászkeszeg leginkább az Alföld hala, bár állítólag a balatonban is előfordul, de más, tömegesen előforduló keszegfajtákkal ellentétben ritkán mutatkozik. A világos pikkelyei miatt Herman Ottó által még ónos jásznak nevezett hal ezüstös színű pontyféle. A jász szócska nem az iráni eredetű népcsoportra utal, hanem egy szláv kifejezésből maradt rajta a halfajtán.

A jászkeszeg akár 18 évig is élhet, és még zordabb vidékeken, így például Szibériában is előfordul. Az alsó úszói többnyire rőtes-pirosas színűek, ezért gyakran összetévesztik a bodorkával vagy a vörösszárnyú keszeggel. A jászkeszeg pikkelyei azonban apróbbak, ezért az oldalvonalán mindig 55-nél több számolható, míg a másik két fajnál 50-nél kevesebb.

Táplálékát zömmel az üledékben rejtőző gerinctelen állatok, férgek puhatestűek alkotják. Áramláskedvelő faj, de a gyakran felfrissülő tavakban is megtalálható, amilyen például a Tisza-tó. Ívásuk késő tavasszal történik, ezért április 15-től május 31-ig a fogásuk tilos. Ikrájukat a sóderes mederfenékre vagy a vízi növényzetre rakják. Közepes termetű halunk, a kifogható legkisebb mérete 20 cm, de a 30 cm fölöttiek sem ritkák A húsa szálkás, de ízletes. A hazai horgászrekord 3,86 kg (1995).

Eddigi bajnokok

Az év hala választást immár 11-ik alkalommal rendezték meg, az eddigi győztesek:

  • 2010 Nyúldomolykó
  • 2011 Kősüllő
  • 2012 Széles kárász
  • 2013 Menyhal
  • 2014 Magyar bucó
  • 2015 Kecsege
  • 2016 Compó
  • 2017 Európai harcsa
  • 2018 Balin
  • 2019 Vörösszárnyú keszeg
  • 2020 Süllő
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!