Már az év első napján ölt a szén-monoxid

2021. január 1. – 10:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A halálos eset Pannonhalmán történt. Az idén a szokásosnál kevesebb tüzet okoztak a pirotechnikai eszközök, de azért így is akadt dolga a rendőröknek, a mentősöknek és a tűzoltóknak is bőven.

Már az év első napján ölt a szén-monoxid. Eszméletlen állapotban találtak ma reggel két embert otthonuk fürdőszobájában Pannonhalmán, az egyik sérült életét vesztette. A tűzoltók mérései kimutatták a gyilkos gázt – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). Hárman rosszul lettek szén-monoxid miatt Csorváson is. A tűzoltók a gázkazán mellett rendkívül magas szén-monoxid-koncentrációt mutattak ki.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

A katasztrófavédelemnek bőven akadt feladata az elmúlt 24 órában. Az év utolsó napján 125 segélyhívás érkezett a katasztrófavédelemhez, 29 tűzesetnél és 58 műszaki mentésnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak. A szigorítások miatt azért sokkal kevesebb tüzet okoztak a tűzijátékok, összesen kilenc ilyen eset volt: vidéken családi házak teteje, Budapesten pedig társasházak erkélye égett.

Szegeden egy szeméttároló égett, Mátészalkán egy felújítás alatt álló étteremben okozott tüzet egy tűzijáték. A tűzoltók rövid időn belül eloltották a lángokat, és két gázpalackot hoztak ki az étteremből, Felsőzsolcán egy ponyvaszerkezetű garázs égett, Tiszaalpáron pedig egy családi ház teteje. Ezeket az eseteket mind pirotechnikai termék okozták.

Egy családi ház teteje égett Dunaharasztiban. A tűzijáték okozta tűz a szomszéd telken álló járműben, illetve a két ház közötti kerítésben is kárt tett. Gerdén nyolcvan négyzetméteren égett egy családi ház teteje. A tűzoltók megbontották a födémet és eloltották a tűzijáték miatt keletkezett lángokat.

Társasház erkélyén volt tűz egy tűzijáték miatt Budapesten a VIII. kerületben, a III. kerületben pedig tűzijátékos dobozok izzottak egy iskola udvarán. A VI. kerületben egy társasház hatodik emeleti erkélyén égett egy beépített napellenző.

Karácsonyfán meggyújtott csillagszóró miatt gyulladt ki egy társasházi lakás Budapesten a III. kerületban. A tűzoltók a lángokat megfékezték, de a lakás lakhatatlanná vált, az ott élő három ember elhelyezéséről az önkormányzat gondoskodott.

Az év utolsó éjszakáján a mentősök sem unatkoztak, Győrfi Pál szóvivő szerint Száz embert, köztük hét kiskorút kellett detoxikálóba vinni szilveszterkor. Összesen 3050 esetük volt a mentőknek. Ebből a fővárosi feladatszám 879 volt. A közlekedési balesetek, verekedések, tűzesetek, szén-monoxid-mérgezések és belgyógyászati rosszullétek mellett idén a mentőegységeket két pirotechnikai eszközzel kapcsolatos balesethez riasztották.

Többször kellett intézkedniük a rendőröknek is szilveszter éjjel a kijárási tilalom megszegése, illetve pirotechnikai termékek használata miatt – közölte a rendőrség péntek reggel a honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint 2020. december 31. 20 óra és 2021. január 1. 5 óra között összesen 1028 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a kijárási tilalom megszegése miatt. Pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt az országban összesen 13 esetben indult eljárás.

A fent ismertetett tűzesetek közül Tiszaalpáron egy fiatalkorú okolható, szerencsére senki sem sérült meg, de több százezer forintos kár keletkezett.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közleményében arról számolt be, hogy nem csak a pirotechnikai eszközök használata, hanem árusítása miatt is intézkedniük kellett. Azt írták: a fővárosban a december 31. és január 1. 6 óra közötti időszakban a rendőrök a VIII. kerületi Corvin közben és a XIV. kerületi Városligetben intézkedtek tiltott pirotechnikai termékek árusítóival szemben. Petárda használata miatt a VIII. kerületi Tömő utcában, a Corvin közben, illetve a Losonci téren kellett fellépni. A rendőrök az érintettek mindegyikével szemben szabálysértési feljelentéssel éltek – közölték.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!