1,8 milliárd forinttal megemeli a kormány a főváros hozzájárulását az agglomerációs közösségi közlekedéshez

2020. december 31. – 09:11

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Jövőre az eddigi 6,58 milliárd helyett 8,37 milliárd forintot kell befizetnie a fővárosnak az agglomerációs közösségi közlekedés költségeibe. Az erről szóló kormányrendelet szerda éjjel jelent meg a Magyar Közlönyben.

Még Tarlós István főpolgármestersége alatt kerültek a fővárostól az államhoz a HÉV- és az agglomerációs buszjáratok. Az átadáskor a Népszava cikke szerint alig 3 milliárdot kapott az államtól a főváros a 72 milliárdos vagyonért cserébe.

A buszok és hévek működtetésébe egy 2016-os megállapodás szerint a fővárosnak is be kell szállnia, hogy fedezni tudják a két szolgáltatás Budapesten belüli költségeit. A kormány szerint jövőre és 2022-ben is nőnek a közösségi közlekedés költségei, így indokoltnak tartották, hogy a főváros

  • az eddigi 2,16 helyett 3 milliárd forintot fizessen évente a buszok szolgáltatásáért, és
  • az eddigi 4,42 milliárd helyett 5,29 milliárddal járuljon hozzá a hévek működtetéséhez.

„Reggeli rutinom részévé vált, hogy napilap helyett, magyar közlönyt olvasgatok, hogy megtudjam mit vitt el az éjjel a kormány az önkormányzatoktól, és a reggeli kávét is tökéletesen kiváltja, sőt” – reagált a hírre csütörtök reggel Facebook-oldalán Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. „Ma reggel sem kellett csalódnom.

A kormány korábban megtiltotta az önkormányzatoknak, hogy bármilyen díjat emeljenek, még az infláció mértékével sem emelkedhet semmi. Értem. Erre ők az éjjel megemelik az agglomerációs közlekedés díját 27%-kal. (6,5 milliárdról 8,3 milliárdra).”

Hozzáteszi, a budapesti közösségi közlekedési jegyárbevétel több mint harmadával csökkent a járvány miatt. „Na most ebből a be nem folyt bevételből kellene nekünk 27%-kal többet fizetnünk.”

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom