Az elavult informatikai eszközök miatt költ milliárdokat az állam a Groupama Arénára

2020. december 30. – 15:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az állam több milliárd forintot költ a tulajdonában álló Groupama Aréna fejlesztésére. Ez nem minősül a Ferencvárosnak nyújtott állami támogatásnak, hanem „azt az állam a saját ingatlanjának karbantartására és fejlesztésére költi, ennek az összberuházásnak az értéke nettó 2.362.204.650 forint” – ezt válaszolta a 24.hu kérdése a Ferencváros sajtóosztálya.

A Magyar Közlöny december 24-i számában jelent meg arról kormányrendelet, hogy 3 milliárd forintot adnak a 2014-ben átadott, több mint 20 ezer néző befogadására képes aréna korszerűsítésére. Ez a pénzt a magasépítési beruházások között tüntették fel, klub szerint azért, mert a beruházási elemek jelentős része szerkezeti átalakításokat és újratervezéseket igényel (világítás, óriás kijelző, építészeti projektelemek), így a komplex projekt a tervezési igények és átalakítások miatt ebbe a kategóriába sorolható.

A Ferencváros vagyonkezelője és használója a stadionnak, amiért az elmúlt évben 660 millió forint vagyonkezelési díjat fizetettek az államnak. Válaszuk szerint az idei BL- és a tavalyi EL-csoportkör szereplésük járulékaiból másfél-két milliárd forint folyik be az államkasszába, így szerintük kijelenthető, hogy a stadionra költött pénzt az FTC meg is kereste vagy befizette más csatornákon az államnak. „Az FTC az idei szereplésével elhozta a Bajnokok Ligája élményt a magyar emberek mindennapjaiba. Amellett, hogy a csapat a járvány sújtotta magyar sportélet nemzetközi zászlóshajója lett, az FTC-re a magasabb ligában szereplés mellett magasabb infrastrukturális elvárások és bizonyos esetben UEFA előírások is nehezednek” – írja a klub.

A Groupama Aréna 2017. szeptember 3-án – Fotó: Andrew Surma / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A Groupama Aréna 2017. szeptember 3-án – Fotó: Andrew Surma / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A mostani fejlesztési projekt tartalmazza a komplex pályafelújítást és gépbeszerzést, a kamerarendszer bővítését, a raktár, iroda, catering, múzeum felületbővítés, az informatikai és megjelenítő eszközök és a pályavilágítás fejlesztését. Az FTC az írta, a gyep kezelése nem csak felületi gondozást jelent, a felső réteg lecserélése a mediterrán országokban évente egyszer, az északi országokban kétszer-háromszor is megtörténik egy szezon alatt. A rétegrend, talajszerkezet felfrissítésére 4-5 évente szükség van.

A legköltségesebb rész az informatikai és megjelenítő eszközök fejlesztése lesz, az indoklás szerint a 8 évvel korábban elérhető technológiák elavultak, fejlesztésre és bővítésre szorulnak. „Ahogy egy nyolc évvel ezelőtti mobiltelefon ma már képtelen lenne futtatni új operációs rendszereket és appokat, úgy a stadion rendszerszintű informatikához köthető szolgáltatásainak is követniük kell a kor követelményeit. A stadionban lévő megjelenítő eszközök pixel távolsága például már nem éri el az UEFA által előírt szabályokat, így a több mint hatéves eszközök lecserélése nemcsak indokolt, hanem követelmény, ha a stadion továbbra is nemzetközi mérkőzések szervezését akarja hatékonyan lebonyolítani.”

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!