Még mindig hiánycikk Magyarországon a HPV elleni oltás

2020. december 28. – 18:47

Másolás

Vágólapra másolva

Majdnem másfélszeresére drágult Magyarországon a humán papillomavírus (HPV) elleni oltás, már ha lehet kapni, ugyanis hiánycikknak számít az országban, derül ki az RTL Klub hétfő esti Híradójából.

A riport szerint eddig nagyjából 100 ezer forintba került a három részből álló oltás, de a magánklinikák árlistája alapján most már 150 ezer forintot is lehet fizetni érte.

A híradó által megszólaltatott nőgyógyász szerint eddig a környező országokhoz képest volt Magyarországon túl olcsó az oltás. Dr. Szőnyi György szerint a Gardasil 9 nevű oltás gyártója döntött úgy, hogy egységesíteni kell a piacot, ami azt jelentette, hogy mindenhol ugyanolyan áron kell biztosítani az oltóanyagot. Ennek ellenére sokan várólistára kerülnek.

Ez nem befolyásolja azt az ingyenes, HPV elleni védőoltást, amit a hetedikes diákok kapnak az általános iskolákban, és ami a víres kilenc leggyakoribb típusa ellen biztosítják a védekezést.

Az RTL riportját ezen a linken lehet megnézni.

Majdnem másfélszeresére drágult a HPV elleni oltás. Az eddig nagyjából 90-100 ezer forintos, három részből álló oltásért most akár 150 ezer forintot is kell fizetni. Vagyis kellene, ha elérhető lenne, merthogy a vakcina továbbra is hiánycikknek számít országszerte. A gyártó szerint egyebek között a világszerte megnövekedett oltási igény is befolyásolja az árát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!