Enyhe havazást és ónos esőt hozott a vasárnap, hétfő délután szélvihar jöhet

2020. december 27. – 15:55

Másolás

Vágólapra másolva

Felhős, csapadékos, igazán télies hangulatú lett az időjárás vasárnap délutánra Magyarországon. Az Időkép radarképén az látható, hogy az ország egyre nagyobb területén havazik vagy esik ónos eső. Utóbbi például a Balaton északi partján, illetve a Bakonyban – vélhetően ezzel összefüggésben a Katasztrófavédelem az elmúlt egy órában négy olyan balesetről adott hírt, amely ebben a térségben történt, ebből három a 8-as úton: két autó szalagkorlátnak ütközött, egy árokba borult, míg Várpalota közelében, Öskü településnél négy autó ütközött egymásnak.

A havazás az Észak-Alföldön és az Északi-középhegységben a legintenzívebb, de Budapest külső, kelet-pesti kerületeiben és a főváros agglomerációjában is észleltek már hóesést, hószállingózást. Napközben egy hazánktól délre örvénylő mediterrán ciklon melegfrontjának felhőzete érkezett meg az ország fölé, ez a Dél-Alföldön még csak vékony lepelnyi havat hozott, ami az Időkép látványhavazásnak nevez – ez alapján a szegedi videó alapján talán még látványnak nevezni is túlzás.

Fél négy körül azonban már az ország nagy részén havazni kezdett, igaz, a meteorológiai oldalon eddig közzétett fotókon mindenhol szintén csak lepelnyi vékonyságú hóréteg látható. Az előrejelzés szerint az ország nagy részén várható havas eső, gyenge havazás vagy ónos eső, de a lehullott hó várhatóan nem marad meg: éjszakára az ország nagy részében várhatóan nem fog fagyni, viszont sokfelé lesz eső.

Hétfőn az elmúlt két naphoz képest jelentősen enyhülni fog a hőmérséklet, egyes helyen 12 fok is lehet. Igaz, az enyhülést erős szél hozza. A Dunántúlon hétfő estére sokfelé 70-80 km/h körüli, a magasabban fekvő helyeken azt meghaladó sebességű délies széllökésekre kell számítani – olvasható az előrejelzésben.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!