Visszaépítik a Levéltár tornyát a Várban, teljesen felújítják az épületet

2020. december 26. – 10:51

Visszaépítik a Levéltár tornyát a Várban, teljesen felújítják az épületet
A Magyar Nemzeti Levéltár rekonstrukciós terve – Fotó: Nemzeti Hauszmann Program / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb műemléképület rekonstrukciójával folytatódnak a felújítási munkák a budai Várban, ezúttal a Magyar Nemzeti Levéltár Nándor utcai épületével.

A rekonstrukciós tervek között szerepel a második világháborúban megsérült, majd 1945-ben a felújítás helyett felrobbantott torony visszaépítése, ami egészen új elem lesz a Vár látképében.

A Nemzeti Hauszmann Program pénteki közleménye szerint „[m]egépítjük azt az épületszárnyat is, amelyet a Levéltár korabeli építésze, Pecz Samu tervezett, de az első világháborút követő pénzhiány miatt végül nem készült el.”

Az új épületrészbe került majd a Magyar Nemzeti Levéltár látogatóközpontja és információs pontja, mellette pedig egy rendezett parkot is kialakítanak majd a végül lebontott Teherelosztó helyén. Ide eredetileg egyébként egy irodaházat terveztek, most viszont a park terve látszik befutónak.

A Bécsi kapu téren álló ún. bosnyák laktanya helyére építendő levéltár terveinek elkészítésére Pecz Samu műegyetemi tanár kapott megbízást 1912-ben.A tervezésre felkért Pecz az akkori országos levéltárnok, Pauler Gyula elképzeléseinek, valamint a nemzetközi tapasztalatoknak megfelelően romantikus, historizáló stílusú épületet tervezett, ezt állítják most helyre.

A Magyar Nemzeti Levéltár épülete az eredeti toronnyal 1934-ben – Fotó: Friss Ildikó / Fortepan
A Magyar Nemzeti Levéltár épülete az eredeti toronnyal 1934-ben – Fotó: Friss Ildikó / Fortepan
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!