Ezt nem lehet befejezni, csak abbahagyni

2020. december 25. – 10:45

Ezt nem lehet befejezni, csak abbahagyni
Élelmiszercsomagokat osztanak az Ételt az Életért Alapítvány tagjai Tardon – Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A járvány miatt sok család került nehéz helyzetbe az elmúlt hónapokban, tömegével vesztették el állásukat az emberek. Épp ezért nagy szükség van a civilek segítségére, ám a jótékonysági szervezetek életét is megnehezítette a gyülekezési tilalom. A krisnások a Blaha Lujza tér helyett idén inkább kisebb vidéki falvakban osztottak élelmiszert, sok olyan településre eljutottak, ahova más nem megy. Elkísértük őket két borsodi településre, ahol idősek, családosok, egyedülállók várták őket.

Közel húsz fő várakozott hétfő dél előtt nem sokkal a borsodi Tard egyik parkolójában. Többen biciklivel, nagy bevásárló zsákokkal érkeztek, van aki a kislányát is magával hozta.

Eleinte kissé feszengve álltak a fő út mellett, kettes-hármas csoportokban beszélgettek az ismerősökkel. Azt mondták, a hivataltól szóltak nekik, hogy ételosztás lesz, de ennél többet nem tudtak. Aztán alig pár perc múlva beparkolt a krisnások Ételt az Életért Alapítványának két furgonja, az autokból kiszálló zöld kabátos munkatársak pedig rutinosan elkezdték előkészíteni az ételosztást. Napok óta járják az országot, és gondosan megtervezett menetrend szerint igyekeznek minél több emberhez eljutni még karácsony előtt.

Két nappal korábban a krisnások csillaghegyi központjában rakták össze a csomagokat, a lencsefőzeléket pedig hajnalban főzte meg szakácsuk. Melegételt és tartós élelmiszereket osztottak a rászorulóknak, idősek, egyedülállók, családanyák is várakoztak a sorban.

Idén a járvány és a gazdasági válság miatt különösen sok kérés érkezik az alapítványhoz, tavasz óta ugrássszerűen megnőtt az igény, miközben a járványjókora nehézségeket állít a jótékonysági szervezetek elé.

Összepakolják a tartós élelmiszercsomagokat a budapesti központban – Fotó: Huszti István / Telex Összepakolják a tartós élelmiszercsomagokat a budapesti központban – Fotó: Huszti István / Telex
Összepakolják a tartós élelmiszercsomagokat a budapesti központban – Fotó: Huszti István / Telex

Nem lehet tömeges ételosztást tartani

Az alapítvány munkatársa, Fodor Kata azt mesélte, naponta futnak be segélyhívások a szervezethez, de az ünnepek közeledtével még inkább egy kétségbeesett cunamit tapasztaltak.

„Ilyenkor az emberek vágynak arra, hogy valamivel meg tudják lepni a családjukat, és legalább karácsony alkalmával legyen valami az asztalon.”

Az elmúlt hónapokban rengetegen vesztették el az állásukat, a járvány gazdasági hatása valamilyen formában mindenhol megjelent az országban. „Az ételosztások igénybevevői közül minden negyedik-ötödik a koronavírus következménye miatt szorul segítségre” – tette hozzá Szilaj Péterné, az Ételt az Életért Alapítvány szóvivője. Azt mondják, sokkal többen veszik igénybe a szolgáltatást, mint korábbi években.

A gyülekezési tilalom miatt ugyanakkor november közepe óta nem lehet tömeges ételosztásokat szervezni. Ez több segélyszervezet munkáját is megnehezítette vagy ellehetetlenítette. A krisnások a Népligetben és a Blaha Lujza téren tartottak minden évben ételosztásokat, kígyózó sorokban állnak az emberek egy tál melegételért vagy csomagért.

Sokan idén is készültek rá, de a járvány miatt módosítaniuk kellett a menetrenden. „Ceglédről telefonált egy rokkantnyugdíjas férfi, és mondta, hogy ő hat éve minden karácsonykor feljárt a Blaha Lujza térre. Kérdezte, hogy így mi lesz vele. Csak azt tudjuk mondani, hogy minél több adományt kapunk, annál több embernek tudunk segíteni” – fogalmazott Fodor, hozzátéve, a tizedik ilyen hívás után már gyomorgörcsös az ember.

Idén a kisebb falvakra koncentráltak, azt mesélik, olyan kisebb településekre is eljutottak így, ahova egyébként nem tudtak volna menni. Előzetesen az önkormányzatokkal, családsegítőkkel vették fel a kapcsolatot, és helyben állították össze a rászorulók listáját, mert ők látják, kiknek van rá a legnagyobb szüksége.

Összezárt a falu, egymást segítik a járvány alatt

Tardon másodszor jártak a krisnások. A borsod megyei falu nincs a legnehezebb sorsú települések között, de sok idős, és egyedülálló ember lakik itt, akiknek jól jön a segítség karácsony előtt. Jelenleg 1150 ember él a faluban, de pár évtizeddel ezelőtt még 2700 lakosa volt a településnek, aztán a rendszerváltás után a téeszek megszüntetésével sokan elköltöztek, és fokozatosan elöregedett a falu átlagéletkora. Az elmúlt pár évben sikerült megállítani a csökkenést, büszkélkedett Kleszó Tibor polgármester, és sokan költöztek ide. „Pár éve még ötven eladó ingatlan volt, mostranra ezek nagy része elkelt.”

Ételosztás Tardon – Fotó: Huszti István / Telex
Ételosztás Tardon – Fotó: Huszti István / Telex

Az önkormányzat családsegítői, szociális szakemberei napokkal ezelőtt megkeresték azokat, akiknek szükgése lehet segítségre. A polgármester szerint nagy részük el is jött az osztásra,

„de van aki nem fogadja el, mert úgy gondolja, hogy ő nem szorul rá.”

Ez egyébként igen jellemző a hasonló jótékonysági akcióknál, sokan nem merik beismerni, hogy segítségre szorulnak.

A polgármester azt mondta, Tardon még szerencsésen megúszták a járványt, pedig nyár elején a közelben, egy mezőkövesdi iskolában alakult ki gócpont, miután egy tanári értekezleten többen elkapták a vírust. Van aki azt mondta, hogy a járvány alatt összezárt a falu, és sokan segítenek a szomszédoknak, az időseknek, és betegeknek. Van aki autóval érkezett, és többeknek is elviszi a a csomagját haza, a biciklivel érkező László pedig betegen fekvő szomszédjának visz egy adagot. Kétszer is kellett fordulnia az ötvenes férinak, mert csak egy kisebb szatyorral jött, és jókora élelmiszercsomagokat kaptak az alapítványtól.

László egyedül él, a közmunkaprogramban dolgozik Tardon, pedig kőművesként más, jövedelmezőbb állást is tudna vállalni. Csakhogy itt jön a kisebb falvak egyik legnagyobb problémája: a buszmenetrend miatt nehezen tudna beérni kezdésre, és azt mondja, nem jönnek el érte autóval. Helyben pedig alig van más munkalehetőség, így marad a közmunka, amiből egy ember is nehezen tud megélni. Ráadásul a közmunkabér fele elmegy a gyerektartásra, felesége elhagyta pár éve.

Többen alig mozdulnak ki otthonról a járvány miatt, nekik az osztás után a falugondnok vitte ki autójával a csomagokat. Így jutottunk el Molnár Lászlónéhoz is, vagy ahogy itt hívják, Mari nénihez. A 81 éves nő házához egy jókora emelkedőn vezet az út. Épp a szomszédjánál volt, amikor kerestük. Nehezen, bottal jár, azt mesélte, ha elmegy boltba, nyolcszor is meg kell állnia útközben pihenni.

Évek óta az önkormányzattól kapja az ebédet, de karácsonyra így főzni is fog tudni. A krisnások csomagjában főként tartós élelmiszerek vannak: lisztet, cukrot, sót, olajat vesz ki az idős nő a szatyorból.

Molnár Lászlóné tardi otthonában – fotó: Huszti István / Telex
Molnár Lászlóné tardi otthonában – fotó: Huszti István / Telex

Karácsony alatt sincs megállás

Aztán indultunk tovább, még többen várták az alapítvány furgonjait húsz kilométerrel arrébb, Szomolyán, ahol legutóbb tavasszal jártak a krisnások. Itt már 40-50 embert is összeszámoltam a sorban, van akinek, ez lesz a karácsonyi ajándék. Pont ezért egy kis édesség is került a csomagokba, hogy a gyerekeknek tudjanak ajándékot adni a szülők.

„A gyerekek mellett nem nagyon lehet félretenni” – mondta Ilona. Pedig nagy szükség lett volna rá idén. Sokan a szomszédos Noszvajra vagy Egerbe járnak dolgozni, ahol szállodákban, éttermekben vállalnak munkát, mindkét település népszerű turistahely. Tavasz óta azonban gyakorlatilag meghalt a turizmus, így több család bevétel nélkül maradt. Valamivel jobban jártak, akik a mezőgazdaságban dolgoznak, bár az is csak idényszerűen ad munkát. Többen így naponta Miskolcra utaznak dolgozni, pedig az nem épp a szomszédban van.

„Egész évben nagy szükség van az adományokra, de azt hiszem, hogy ilyenkor karácsonykor még nagyobb jelentőssége van, mert az embereknek jól esik, hogy törödünk velük”

– mondta Jurecska Györgyné polgármester.

Már lement a nap, mire mindenki megkapta a csomagot, és az alapítvány munkatársai szedelőzködni, búcsúzkodni kezdttek. Azt beszélték a polgármesterrel, hogy majd nyáron ismét eljönnek, amikor a csereszenye érik, Szomolya ugyanis országosan is híres a nyári gyümölcsről, még Cseresznyefesztivált is rendeznek, ha a járvány megengedi. Elindultak Budapestre a krisnások, kedd reggel megint három településre mentek ételt osztani.

Emberek sétálnak el az osztáson kapott csomagokkal Szomolyán – Fotó: Huszti István / Telex Emberek sétálnak el az osztáson kapott csomagokkal Szomolyán – Fotó: Huszti István / Telex
Emberek sétálnak el az osztáson kapott csomagokkal Szomolyán – Fotó: Huszti István / Telex
Emberek sétálnak el az osztáson kapott csomagokkal Szomolyán – Fotó: Huszti István / Telex

Van aki közülük hetek óta megállás nélkül dolgozik. Azt mondja, nem is számolja, hány órát robotolt, majd december 28-ától tud egy kicsit pihenni. Aztán januártól ismét indulnak az ételosztások, Szilaj Péterné szerint az év eleje mindig nehezebb, mert addigra már annak is elfogy a tartaléka, aki karácsonyra tudott egy kicsit félretenni, de az adományozói kedv is erősen lecsökken.

„Ezt nem lehet befejezni, csak abbahagyni. Itt mindig van munka”

– fogalmazott a jótékonysági akció egyik szervezője szombaton a csomagok összeállításakor.

Összesen 6500 embernek segítenek a krisnások az ünnep előtt, de még karácsonykor se állnak meg, december 24-én Somogyvámosra visznek meleg étel és csomagot, a fővárosban pedig a BMSZKI 12 telephelyén osztanak melegételt mindhárom nap. December 27-én Debrecenben zárják a sorozatot.

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!