Több száz hamis lakcímkártyát igényelt egy zalai férfi

2020. december 22. – 10:55

Másolás

Vágólapra másolva

Csaknem 400 rendbeli közokirat-hamisítás miatt emeltek vádat egy zalaegerszegi férfi ellen, aki ügyfelei járműveinek forgalomba helyezését azzal segítette, hogy a tudtuk nélkül hamis lakcímkártyákat igényelt a nevükre – tájékoztatta a Zala Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-t.

Pirger Csaba közölte: az 50 éves férfi többéves tapasztalattal és kapcsolatrendszerrel segített ügyfeleinek külföldről behozott járművek honosítási, egyedi forgalomba helyezési és műszaki vizsgáztatási eljárásai során.

A Zala Megyei Kormányhivatal alá tartozó főosztály a megnövekedett ügyfélforgalom miatt – a szomszédos megyék gyakorlatához igazodva – arról döntött, hogy 2015-től csak a zalai lakcímmel rendelkező autótulajdonosok ügyeit intézik a zalaegerszegi központi vizsgaállomáson.

A meghatalmazásokat és a formanyomtatványokat maga írta alá

A vádlott, miután erről tudomást szerzett, az őt megbízó ügyfelei tudta és beleegyezése nélkül, helyettük és a nevükben eljárva a zalaegerszegi okmányirodában a saját édesapja lakóhelyére igényelt új lakcímkártyákat azért, hogy az ügyeiket helyben intézhesse.

A férfi az ügyintézésekhez szükséges meghatalmazásokat és a lakcímbejelentő formanyomtatványokat maga írta alá a meghatalmazó és a meghatalmazott nevében is. Összesen 336 ember helyett igényelt hamis aláírásokkal lakcímkártyát, amivel valótlan adatok kerültek a közhiteles gépjármű-nyilvántartásba.

Sokszor egyszerre két lakcímkártyát is kiadtak

A vádirat szerint az eljáró okmányirodai ügyintézőknek nem volt tudomásuk arról, hogy a benyújtott lakcímigazolási kérelmeken az aláírások hamisak, arról azonban tudtak, hogy a vádlott mire használja fel az így kért okmányokat. Sokszor egyszerre két lakcímkártyát is kiadtak – a hamis lakcímmel és az eredetivel – ugyanannak a nevére szólóan, ugyanis a férfi rövid időn belül az eredeti adatokkal újabb kérelmet is beadott ugyanannak az ügyfélnek a nevében eljárva.

A férfi 523 esetben használt fel a vizsgaállomáson olyan lakcímkártyát, amelyik akkor már érvénytelen volt. Miután az ügyeket elintézte, ezeket a zalaegerszegi címre kiállított kártyákat visszajuttatta az okmányirodába. A Zalaegerszegi Járási Ügyészség összesen 389 rendbeli közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a férfi ellen.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kövess minket Facebookon is!