A kastély- és várprogramban eddig három kastély és egy vár felújításával végeztek, de még ezek sem látogathatók

2020. december 22. – 09:09

Másolás

Vágólapra másolva

Egy évvel meghosszabbította a Nemzeti Kastély- és Várprogramot a kormány, a felújításokra eddig kiírt 25 közbeszerzés közül legalább 13 esetében lehet kapcsolatot találni kormányközeli szereplőkkel, írja a 24.hu.

Öt éve hirdette meg a kormány a programot, amelyben 20 kastélyt és 19 várat kellett volna felújítani 2020 végéig. A műemléképületek rekonstrukciója azonban több esetben még nem fejeződött be, illetve van, ahol el sem kezdődött, ezért hosszabbították meg a főként európai uniós forrásból finanszírozott program határidejét. A program költségvetése 53 milliárd forint, amiből több mint 40 milliárdot Brüsszel fizet.

A munkálatok sok helyen csúszásban vannak, mindössze három kastély és egy vár felújításával végeztek, de most még ezek sem látogathatók, ugyanis a berendezések és az eszközök beszerzése folyamatban van.

A gyakran milliárdos közbeszerzési eljárások nyertesei között pedig főként a kormányhoz közeli üzleti körök vannak: Mészáros Lőrinc és gyerekei, Paár Attila, és Végh Gábor érdekeltségei is jól szerepeltek a tendereken.

Ha fontosnak tartja a független sajtót, kattintson ide, és támogassa a Telexet!

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!