Kásler újrahasznosított üzenetben megköszönte a tanároknak, hogy a krisztusi parancsot követve dolgoznak a magyar oktatásért és a magyar ifjúságért

2020. december 18. – 11:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly Pál apostollal, idén Krisztussal kezdődött az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetőjének levele, amelyet Kásler Miklós a pedagógusoknak címzett. A levél mindkét esetben a keresztény hitvallásra fűzte fel mondanivalóját, bár ez nem meglepő a minisztertől, aki szerint a halálos betegségek 80 százaléka elkerülhető a tízparancsolat betartásával.

„A keresztény hit és az ősi magyar hagyományok mentén kialakult kultúránk szellemében jött létre és fejlődött a magyar oktatás, a magyar iskolarendszer” – értesülhettek idén a címzettek, tavaly erre nem volt módjuk.

Az idei teljes levél alább olvasható:

A tavalyi köszöntőhöz képest így is sok az átfedés – ahogyan azt egy jó szemű olvasónk észrevette – , leszámítva, hogy a „magyarság számára” fordulat idén a „számunkra” szóra egyszerűsödött, és jó érzékkel figyelt a szerző arra is, hogy míg tavaly az „év 365 napjáról” tehetett említést, idén ez tévedés lett volna, hiszen szökőév van, így a csapdát elkerülve ezúttal „az év minden napján” végzett munkát köszönte meg.

A törzsszöveg azonban így is őrzi a tavalyi gondolatokat:

„A magyarság számára nemzeti érték a gyermek, az óvodások és az iskolások jövőjének záloga pedig az Önök kezében van. Önök azok, akik az alapvető képességek elsajátítása után továbbvezetik őket a tudás rögös útján, felfedezik a bennük rejlő tehetséget. Önök azok, akik nemcsak tanítják, hanem nevelik is gyermekeinket, és nemzeti hagyományaink átadása mellett a személyiségüket is formálják.

Egy jó pedagógus ugyanis nem csak tanár, hanem példakép, barát, pszichológus is, aki megmutatja gyermekeinknek, hogyan kell kiállniuk önmagukért, küzdeni másokért és a kudarcokból előnyt kovácsolni. Önök tehát nem szakmát, hanem hivatást választottak. Az Önök munkájának eredménye hosszú évek alatt válik kézzel foghatóvá. Fáradozásaik éppen ezért különös megbecsülést érdemelnek. Szívből kívánom, hogy lássák megérni munkájuk gyümölcsét, és tanúi legyenek annak, ahogy a felnövő generációk az Önök által kapott tudás és értékek alapján gyarapítják hazánkat, a társadalom értékes, értéket teremtő tagjaivá válnak, és szeretetben gondoskodnak családjukról.”

Ami leginkább feltűnő, hogy a két levélben egyformán nincsen szó a koronavírusról. Ez a tavalyiban érthető, hiszen nem létezett a Covid-19, idén viszont váratlan, elvégre a globális pandémia eléggé felborított mindent, így az oktatás egészét is, az év jelentős részében online térbe kényszerítve a diákokat és a tanárokat, akiknek a részleges nyitás után a fertőzés fokozott kockázatával is szembe kell nézniük munkájuk során.

Frissítés

Egy másik olvasónk jelezte, hogy nem csak a tavalyi gondolatokkal van erős átfedésben az idei levél, a minden év júniusának első vasárnapján esedékes pedagógusnapon is ellőttek már belőle pár részletet. Egyebek mellett például változtatások nélkül szerepelt benne az egyik, a tavalyi gondolatoknál már idézett bekezdés, de más panelek is visszatértek. A mágikus együttállást alább lehet megtekinteni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!