Orvosi kamara: Hálapénz helyett szerződéssel választhassanak maguknak szülészorvost a kismamák

2020. december 17. – 18:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A kismamák szerződés ellenében választhassanak olyan orvost, akinél állami kórházban szeretnének szülni, javasolja a Hvg.hu cikke szerint a Magyar Orvosi Kamara. A kamara ezzel részben arra a problémára kínál átmeneti megoldást, amelyet a Telex leplezett le egy cikkben: egy magyarországi klinikán még a kórlapon is megkülönböztették azokat, akiknek van, és akiknek nincs választott orvosa.

Az orvosi kamara azt is kifogásolta, hogy az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény az állami és a magánellátás közötti átjárást korlátozó, szigorú összeférhetetlenségi szabályoknál kivételezne a szülész-nőgyógyászokkal.

Lénárd Rita, a MOK alelnöke egy háttérbeszélgetésen azt mondta: tudomásul veszik, hogy egyik pillanatról a másikra nem lehet belenyúlni a rendszerbe, mert attól kétségbe eshetnek a kismamák, írja a Hvg.hu. A MOK javaslata szerint a jövőben a kismamának szerződést kellene kötnie az állami kórházzal, ahol majd szülni fog, megjelölve a közreműködő orvost (akit a szülésre készülő nők általában a magánpraxisukban keresnek fel).

A hálapénzes rendszerben nincs tisztázva, mit vállal a pénzért az orvos, mit tehet a beteg, ha nem volt megelégedve vele, és keveredik a magán- és az állami ellátás. A MOK vezetésének javaslata értelmében külön megállapodás esetén lehetne térítést kérni a szülésért, a szerződésben pedig tisztázhatók volnának az extra szolgáltatások is, írja a Hvg.hu.

Mint beszámoltunk róla: a K-Monitor felmérése szerint, amelyet 11 ezer ember töltött ki, az derül ki, hogy a szülések 68 százalékában fizetnek hálapénzt, ennek átlagos összege pedig 111 ezer forint. A K-Monitor becslése szerint így évente nagyjából 7 milliárd forint lehet a hazai állami szülészetben fizetett hálapénz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!