Ismeretlen eredetű kaktuszokat távolítottak el a Pilis szikláiról

2020. december 17. – 13:42

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kötélbiztosítással, sziklamászó-felszereléssel távolították el a kaktuszokat a Pilis szikláiról. A kaktuszok vélhetően már évek óta a szirteken növekedtek, amikor 2017-ben a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) látómezejébe kerültek.

A felfedezésük óta a nemzeti park munkatársai minden évben többzsáknyi kaktuszt távolítottak el a sziklákról, egyes példányokat azonban csak sziklamászói ismeretek birtokában lehetett megközelíteni. Ezekre a részekre fókuszált az idei kaktuszmentesítés: a DINPI csütörtöki posztja szerint az alig néhány száz négyzetméteres területről egy halom növényt sikerült kiásni.

„Aki oda ültette, nagyon szerette őket, és értett is hozzájuk. A délre néző oldalon a már nem is olyan zord teleket gond nélkül átvészelve 13 kaktuszfaj számtalan egyede nőtt, és ami aggasztóbb, szaporodott is. A gömbös és oszlopos növekedésű fajok nem túlságosan terjedtek, de a fügekaktusz fajok minden letört szárdarabja legyökerezett, a sziklákon lejjebb csúszva újabb telepeket növesztett, kiszorítva az értékes sziklagyep őshonos növényfajait” – írta beszámolójában a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság.

Bár a kaktuszmentesítésnél figyeltek az alaposságra, a nemzeti park úgy véli, még maradhatott néhány példány a szirteken, ezért a következő években is visszatérnek majd a helyszínre, hogy megismételjék a kaktusztalanítást.

A DINPI azt kéri, senki ne ültessen dísznövényeket a természetbe. „A kaktuszok cserépben, otthoni kertben nevelve gyönyörűek tudnak lenni, de Magyarországon a természetbe nem valók, könnyen inváziós fajokká válhatnak” – emlékeztetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!