2,5 milliárd forintos áfacsalás miatt tartóztattak le öt embert

2020. december 17. – 17:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt tartóztatott le a Budai Központi Kerületi Bíróság egy ötfős társaságot. A három férfit és a két nőt azzal gyanúsítják, hogy egy őrző-védő cégekből kiépített számlázási hálózat különböző szintű irányítóiként több mint 2,5 milliárd forint áfát csaltak el – közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

A bűnszervezet egy 44 éves férfi vezetésével jöhetett létre 2016-ban. Tagjai személybiztonsági tevékenységet végző cégek adóelkerülésére többszintű céghálót hoztak létre. A számlázási lánc segítségével az érintettek cégenként mintegy 5 milliótól 873 millió forintig terjedő, összesen több mint 2,5 milliárd vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A közlemény szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói nagyszabású akció során számolták fel a szervezetet, az ügyben több tucat embert hallgattak ki gyanúsítottként. Az ügyészség azért indítványozta a bűnszervezet vezetésével és a szintek irányításával gyanúsított öt ember letartóztatását, mert úgy vélik, a szabadlábon hagyásuk esetén befolyásolhatnák a bizonyítást, valamint újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követhetnének el.

Az indítványnak a bíróság helyt adott, és elutasította a bűnszervezet vezetésével gyanúsított férfi védőjének ötmillió forintos óvadékra vonatkozó javaslatát. A végzések nem véglegesek, a döntések ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!