Publicus: Az ellenzék támogatottsága már hibahatáron túl nagyobb, mint a Fideszé

2020. december 15. – 13:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Publicus Intézet a Népszava felkérésére végzett közvélemény-kutatása szerint november végén az ellenzéki pártok összesített támogatása nagyobb volt, mint a kormánypártoké. Az előbbiek javára négy százalék a különbség.

A Publicus azt írta, azért fordulhatott meg a Fidesz és az ellenzék erősorrendje, mert megjelentek a járvány miatt a gazdasági és szociális válság tünetei, a kormány és az ellenzéki önkormányzatok szembenállása is erősödött, míg az ellenzéki pártok már hatékonyabban kommunikálják az összefogási szándékukat. A Publicus 1005 fős, országos reprezentatív kutatása szerint már négy százalékkal magasabb az összefogásra készülő ellenzéki pártok támogatottsága, mint a Fideszé.

Forás: Publicus Intézet
Forás: Publicus Intézet

A felmérés szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz támogatottság egy százalékot csökkent, így 29 százalékon áll a kormánypárt. A Fideszhez hasonlóan a Momentum és a Jobbik is veszített egy százalékot, előbbi 5, utóbbi 7 százalékon áll. Az MSZP és a Demokratikus Koalíció egy-egy százalékot javítva, 7 illetve 9 százalékon áll.

A Publicus egy pártok feletti kategóriát is mért, közvélemény-kutatásuk szerint 3 százalékot tesz ki az a réteg az „összefogás-szavazó”, amelyik csak egy ellenzéki összefogásra szavazna, de külön-külön egyik pártra sem.

Az LMP, a Párbeszéd, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom továbbra is 1-1 százalékon áll. A bizonytalanok még mindig nagy arányban vannak, 36 százalékot tesznek ki.

Forrás: Publicus Intézet
Forrás: Publicus Intézet

Ha most vasárnap lenne a választás, akkor a Publicus mérése szerint 29 százalékot kapna a Fidesz, míg a 2019-es önkormányzati választásokon összefogott ellenzéki pártokat nézve, 33 százalék szavazna a másik oldalra.

A Telex friss híreit itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!