FAZ: Orbán nem tudta Szájer lemondásának valódi hátterét

2020. december 14. – 11:52

frissítve

FAZ: Orbán nem tudta Szájer lemondásának valódi hátterét
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Bayer Zsolt újságíró, Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a Fidesz alelnöke és Szájer József, a Fidesz európai parlamenti képviselője a párt 31. születésnapi ünnepségén a Fidesz Lendvay utcai székházában 2019. március 30-án – Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Másolás

Vágólapra másolva

A Szájer-botránnyal foglalkozik cikkében a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német jobboldali lap. Cikkük szerint Orbán Viktor jó ideje tudhatott Szájer József szexuális orientációjáról, hiszen – mint hozzátették – az Budapesten közbeszéd tárgya volt.

A kormányfő ugyanakkor nyilvánvalóan nem volt tisztában az igazi háttérrel, amikor Szájer bejelentette a lemondását – idézte az írásból a Hvg360.hu. A cikk szerint ezt a feltételezést támasztja alá, hogy Orbán két nappal később – a belga sajtóhírek megjelenését követően egy nappal – gyorsan megvált régi harcostársától, a Fidesz alapítójától és az Alaptörvény szerzőjétől.

Szijjártó Péter a 444-nek, majd később az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának is azt mondta, hogy ő is a sajtóból értesült arról, hogy Szájer József a kijárási korlátozásokat megszegve egy ereszen lemászva, ecstasyval a táskájában menekült a rendőrök elől egy 25 fős szexorgia után.

Szijjártó elmondta, hogy a nemzetbiztonsági törvény szerint az Információs Hivatal (IH) látja el a kormányzati tevékenység szempontjából fontos, külföldön található magyar szervek, létesítmények nemzetbiztonsági védelmét. Ez a külképviseletekre, az ott dolgozó diplomatákra és munkatársakra terjed ki. Az Európai Parlamentet, képviselőit érintően az IH-nak semmilyen hatásköre nincs.

A FAZ cikke is arra jutott, hogy a Szájer-ügy azért kínos a Fidesznek, mert a kormánypárt a hagyományos házasság és családmodell védelmezője, és épp most írják bele az alkotmányba, hogy az anya nő és az apa férfi. Az írás arra is kitért, hogy az ügy kincs volt az ellenzéknek, de hogy árt-e a Fidesznek, azt még egyelőre nem tudni.

A FAZ idézte Semjén Zsolt Telexnek adott nyilatkoztatát, amelyben a miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy akkor van baj, ha a bűnt erénynek, az erényt pedig bűnnek állítják be.

A Szájer-botrány hátterét és lehetséges politikai következményeit ebben a videóban mutattuk be:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!