822 millió forint állami támogatást akartak lenyúlni egy kisteleki szállodaépítéssel

2020. december 14. – 10:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Vádat emeltek három emberrel szemben, akik hamis önerő-igazolással jutottak magyar és uniós költségvetési forrásból 822 millió forint támogatáshoz egy kisteleki szállodaépítéshez. A nőt és a két férfit – akik egyike ügyvéd – költségvetési csalás és hamis magánokirat használatával vádolják – írja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség közleménye.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2012 nyarán pályázati felhívást tett közzé a társadalombiztosítás által nem finanszírozott egészségügyi szolgáltatások fejlesztésére. A vádirat szerint az egymással élettársi kapcsolatban álló egyik férfi és a nő 2012 szeptemberében nyújtott be pályázatot a cégül nevében egy Kisteleken megvalósítandó hotel és gyógyászati központ építésére. A benyújtott pályázatuk célja egy olyan gyógyászati centrum kialakítása volt, ahol egy helyen 15 különböző testi és lelki gyógymódot kínáló szolgáltatás érhető el, a központban összesen 76 szállás és fekvőbeteg férőhelyet alakítottak volna ki.

A beruházás összköltsége 1,2 milliárd forint volt, ennek 70 százalékát, 822 millió forintot vissza nem térítendő támogatás fedezett volna, a vádlottak 364 millió forint saját forrása mellett. Az önerő meglétét a vádlottak valótlan tartalmú nyilatkozatokkal igazolták, többek között vádlott-társuk, egy szegedi ügyvéd által készített valótlan kölcsönszerződéssel, valamint egy letéti igazolással, mely szerint elhelyezték az ügyvédi letéti számlán az önerő teljes összegét.

A valóságban viszont a vádlottak nem rendelkeztek a szükséges összeggel.

A projekthez az Európai Regionális Fejlesztési Alap 698, a magyar állam 124 millió forint támogatást nyújtott. A vádlottak a kivitelezés megkezdése után röviddel a támogatást elnyerő céget eladták. Az új tulajdonos a támogatás összegét a beruházásra fordította, azonban az önerő hiányában nem tudta azt befejezni, a kivitelezéssel 2016. végén leállt. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017 áprilisában elállt a szerződéstől, és visszakövetelte a kifizetett teljes támogatási összeget.

A vádlottak 822 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. A nyomozás során a magyar hatóságok felhasználták az OLAF (Európai Csalás Elleni Hivatal) ajánlásában tett megállapításokat is. (MTI)

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!