Hetvenmillió forintnyi eurót cserélt üzbég bankókra egy lefülelt csaló

2020. december 14. – 09:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Különösen nagy kárt okozó csalás miatt kezdett nyomozni a Budapesti Rendőr-főkapitányság, miután kis híján megrövidítettek 70 millió forinttal egy házát eladásra hirdető embert. Az illető hirdetésére angol és olasz telefonszámokat használva jelentkezett egy nő, aki azt állította, hogy egy olasz üzletember képviselője.

A Police.hu híre szerint olyan értékes ingatlanról (egy budapesti családi házról) volt szó, hogy 200 ezer eurót (nagyjából 70 millió forintot) kért a nő pusztán az adásvételben játszott közvetítői szerepéért. A felek találkozót beszéltek meg december 3-ára egy budapesti ügyvédnél. A hirdetőnek itt be kellett mutatnia, hogy nála van a 200 ezer euró.

A pénzt betették egy borítékba. A nő eljátszotta, hogy mintegy véletlenül berakja a táskájába a borítékot, de ki is veszi rögtön, mondván, fizetni majd csak az üzlet létrejötte után kell. Ezután nem sokkal sietősen távozott, ami miatt gyanút fogott az ügyvéd és az eladó. Kinyitották a borítékot, és az eurókötegek helyett üzbég bankjegyeket találtak benne. Az üzbegisztáni szum nem valami erős: 200 üzbegisztáni szum alig ér többet, mint öt forint.

Fotó: Police.hu Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Az eladó utánaszaladt a nőnek, utolérte, amikor épp taxiba szállt volna, és visszatartotta a rendőrök érkezéséig. A 200 ezer euró előkerült az asszony táskájának egy rejtett rekeszéből. A rendőrségi közlemény szerint neve is van ennek a bűncselekménynek: rip deal.

A nőt, aki 33 éves, román állampolgár, és V. Floricának hívják, őrizetbe vették, majd december 6-án a bűnügyi felügyeletét is elrendelte a bíróság.

A nyomozók arra jutottak, hogy nem először követett el ilyen bűncselekményt Magyarországon a külföldi bűntársaival, akiknek a kiléte egyelőre ismeretlen. Egy évvel ezelőtt ipari telephelyek megvásárlásánál játszották el ugyanezt, mindkét esetben 200-200 ezer euró közvetítési díjat kértek. Akkor még üzbég bankók sem voltak a kicserélt borítékokban, csak papírfecnik. A becsapott üzletemberek csak későn vették észre, hogy mi történt. A rendőrség szerint a bűnözők jól felépített történetekkel dolgoztak, a bizalom elnyerése érdekében az ingatlanhirdetőkkel Rómában is tárgyaltak, mielőtt kicsalták volna pénzüket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!