Kevesebb mint egy év alatt 70 millió forintot kerestek az unokázós csalók

2020. december 10. – 09:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Több, úgynevezett „unokázós” ügyben is ugyanahhoz az elkövetői körhöz jutottak el a rendőrök, így most összesen húsz ember ellen hatvanhárom vádpontban emel vádat a Pest Megyei Főügyészség.

A bűnözői kör mindig ugyanazzal a módszerrel dolgozott: telefonon idős embereket hívtak fel és azok közeli hozzátartozóinak adták ki magukat. Elmondták, hogy balesetet szenvedtek, ezért sürgősen pénzre lenne szükségük. A pénz átvételére jellemzően egy ismerősüket, azaz egy futárt küldtek, aki a pénzt vagy az értékeket átvette.

Az ügyészség közleménye szerint a vádlottak között vannak a bűnszervezetet az Egyesült Királyságból irányító személyek éppúgy, mint a Magyarországon irányításuk alatt tevékenykedő futárok és összekötők is.

A szervezet tagjai 2018 október vége és 2019 augusztus vége között összesen mintegy hetvenmillió forintot kerestek, amiből csak nyolcmillió jutott vissza a sértettekhez az eljárás során.

Ezen kívül további több mint negyvenhatmillió forint csak a szerencsének, illetve a sértettek óvatosságának köszönhetően nem jutott el hozzájuk.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség a banda tagjait a sértettek számához igazodó rendbeli bűnszervezetben, üzletszerűen – és többségében a bűncselekmény felismerésére idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére – elkövetett csalás bűntettével vádolta meg.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!