Rekordmagasan az EU hazai támogatottsága

2020. december 9. – 09:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A választókorúak 85 százaléka támogatja Magyarország EU-tagságát – derült ki a Medián felméréséből, amelyet a közvélemény-kutató intézet a Facebookon közölt.

A 2004-es csatlakozás óta stabilan 70 százalék körül állt a támogatottság, 2010-től enyhén, 66 százalékra csökkent, ám utána az évek során egyre emelkedett, 2018-ra 80, egy évvel később 85 százalékig. Az akkori rekordot az idén novemberi felmérés ismét beállította.

A támogatottság szemlátomást úgy nőtt, ahogyan a kormány egyre inkább konfrontálódott az EU-val, ami mostanra az EU-költségvetés megvétózásának belengetésében csúcsosodott ki. A Brüsszel megállítását célzó kampányok, majd a Fidesz kiszorulása az Európai Néppártból láthatóan nem talál a választók, de még a Fidesz-szavazók támogatására sem: a kormánypárt szavazóinak 77 százaléka kiáll a tagság mellett.

Orbán Viktor nyilatkozataiban egyre gyakrabban beszél a járvány kapcsán mintegy mellékesen arról, hogy „nem akarjuk és nem is tudjuk kiszakítani Magyarországot” Európából, vagy épp arról, hogy a brexitnek számos előnyei vannak az Egyesült Királyságra nézve, hiszen a szigetország már hozzá is jutott a koronavírus elleni vakcinához.

Orbán szerint ez a tény „kemény lecke”, a kormányfő nyilatkozatával ellentétben azonban semmi köze a brexithez: az Egyesült Királyság ugyanis a kilépés utáni átmeneti időszakban van, az év végéig vonatkoznak rá az EU-s uniós jogszabályok, amelyek nem akadályozzák, hogy az oltást saját hatáskörben engedélyezzék. Ezt Magyarország is minden további nélkül megteheti jelenleg is, annak a tagsághoz semmi köze. Ezért is beszédes, hogy Orbán a briteknél elkezdett oltást a brexit sikerének állítja be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!