Novák: Veszélyhelyzeti rendeletek segítik a családtámogatási rendszert

2020. december 09. – 10:46

Másolás

Vágólapra másolva

Határidők hosszabbodnak, jogosultságok nem vesznek el, a kismamák helyett pedig meghatalmazással is intézhetők az adminisztrációs ügyek.

Novák Katalin a családokért felelős tárca nélküli miniszter szerdán a Facebook-oldalán. közzétett videóban elmondta: a kormány meghosszabbítja a lejáró határidőket és kitolja az életkori határokat a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig. Az intézkedések december 9-én a Magyar Közlönyben is megjelentek.


Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy azoknál a támogatásoknál, amelyeknél fix határidő van az igénylésre, március 10-ig van lehetőség az igénylések, kérelmek, igazolások benyújtására. Ha pedig valaki 2020. július 18. és 2021. március 10. között, vagy az első veszélyhelyzet alatt töltötte be a családi otthonteremtési kedvezménynél (csok) az előre vállalt gyermekek esetén a feleségnek előírt 40. vagy a babaváró támogatásnál előírt 41. életévet, jogosult marad a támogatásra a veszélyhelyzet lejártát követő 30. napig.

Emellett meghosszabbodik a különböző okiratok, például a társadalombiztosításijogviszony-igazolás 30 napos felhasználhatósága is. A miniszter elmondta, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt elveszíti a munkáját, nem esik el a családtámogatások igénybevételének lehetőségétől, mert a veszélyhelyzet időszakát is beleszámítják a folyamatos tb-jogviszonyba. Akkor is folyamatosnak tekintik a tb-jogviszonyt, ha a veszélyhelyzet lejártát követő három hónapon belül ismét elhelyezkedik az, aki korábban elveszítette az állását.

A veszélyhelyzet alatt a babaváró támogatás esetén a várandósok meghatalmazhatják párjukat, hogy egyedül intézhessék az igénylést, így a kismamáknak nem kell bemenniük a bankfiókba. A hitelmoratórium a március 18. előtt felvett babaváró támogatásra és csokhoz felvett kölcsön visszafizetésére is vonatkozik. A hitelmoratórium ideje alatt a kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, a csokhoz nyújtott állami kamattámogatás maximum 25 éves időszaka pedig meghosszabbítható a moratórium idejével.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!