Keserű szájízt hozott az ápolók emelt fizetése

2020. december 08. – 08:59

Másolás

Vágólapra másolva

„Van olyan nővér az osztályunkon, akik kerek perec megmondta a főorvosnak, hogy mostantól végezze maga a saját munkáját, ha már januártól másfél milliós lesz a bére. Mert ő ugyan mostantól nem fogja”

– mondta a Népszavának egy ápolónő, miután megérkezett a novemberre ígért, 20 százalékkal megemelt fizetés.

Azaz, valójában csak 16,5 százalék, „ennek az a magyarázata, hogy nem a múlt havi bérre emelték rá a húsz százalékot, hanem a 2019-es bruttó bérekre. A mostani emelés bruttó 15 ezer és 75 ezer forint közötti többletet jelent. A legnépesebb fizetési kategóriában bruttó 30-55 ezerrel visznek haza többet a dolgozók, mint egy hónappal korábban” – tette hozzá Balogh Zoltán, a Magyar Szakdolgozói Kamara elnöke. Sokan kifejezetten bántónak tartják, hogy a bérolló még nagyobbra nyílik az orvosok és a szakápolók között.

Az egészségügyi szakdolgozók bére rendkívül alacsony volt, így az utóbbi évek több kisebb mértékű emelése sem rendezte a fizetési viszonyokat. a következő állomás pedig 2022 januárjában lesz, amikor további 30 százalékkal nő majd a fizetésük. A szaktárca szerint a béremelésre 2016 és 2019 között összesen 143 milliárdot fordított a kormány, idén pedig 82 milliárdot költ erre.

Korábban írtuk: pillanatok alatt konfliktusok tömegét robbantotta ki az orvosoknak jelentős béremelést hozó törvénycsomag. Feszültség keletkezett a kormány és az orvoskamara, a kamara és az orvosok, az orvosok és az ápolók között.

Legfrissebb híreinkért kattintson ide>>>

Már egy éve van Telex! 🎉

Ez azt is jelenti, hogy sok támogatónk regisztrációja lejárt. Ha e-mail-címed megadásával kéred, megnézzük, hogy tartozik-e regisztráció az e-mail-címedhez, és ha igen, milyen támogatási adatokkal.

A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!
A Telex csak tőled függ. Legyél a rendszeres támogatónk!
Támogatom!