Prőhle: Szájer ügye azért szól ekkorát, mert épp az alkotmányba írják bele, hogy az apa férfi

2020. december 5. – 10:55

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyon nagyra becsüli Szájer Józsefet, aki a magyar politikának egy olyan, egyre ritkább képviselője, aki intellektuális szinten is felméri a problémákat, és a politikai kommunikáció túl is képes a kérdésekhez közelíteni – jelentette ki Prőhle Gergely az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

Prőhle – aki 2010-től évekig különböző diplomáciai területeken volt államtitkár – szerint ugyanakkor sem a menekülés, sem a részvétel, sem a drogbirtoklás (amennyiben Szájer vitte, és nem a hátizsákjába tették, ahogy állítja) nem egyeztethető össze a Fidesz értékrendjével.

„A hiteles kereszténydemokrata politizálásnak nem szükségszerű eleme, ha a nemi identitást ennyire a politikai kommunikáció középpontjába helyezzük. Szájer József története azért szólhat ekkorát, mert ez a téma az előző hetekben az alkotmánymódosítás szintjéig ment.”

Nem hiszem, hogy ne lenne a magyar közéletben fontosabb kérdés annál, mint hogy milyen nemi identitású emberek milyen mesekönyveket írnak és azokat kik olvassák – mondta Prőhle.

A Szájer-botrányról készült cikkeinket itt olvashatják

Prőhle szerint a Fidesz jobbra tolódásának, és az ő leváltásának a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről a Jobbik néppártosodása volt az oka. Prőhlét 2018 októberében váltották le a PIM főigazgatói posztjáról, miután az akkori kormánylapban élesen támadták egy Tanácsköztársasággal foglalkozó kiállítás miatt. A politikus most azt mondta, hogy a Fidesz el akarta hitetni, hogy náluk politikai otthonra lelhetnek a Jobbikból kiábrándult radikálisok. Mint mondta, kockázatokkal jár az a művelet, ami a szélsőséget ugyanúgy meg akarja szólítani, mint a politikai közepet.

Ugyanakkor azt gondolja, hogy látva az akkor történteket, jobb, ha a gázkamrázós sorosozás után is marad Demeter Szilárd a PIM élén. Ugyanis Demeter kinevezése előtt Kásler Miklós miniszter mindenféle jobboldali radikálisokat ajánlott Orbánnak, akinek ezek a figurák nem tetszettek, így lett végül Demeter a főigazgató.

Prőhle szerint Demeter minimálisan sem nyúlt bele a PIM munkájába, és a liberális értelmiség is viszonylag elfogadó volt vele, ezért szerencsésebb, ha Demeter marad; „mindenki jobban jár, ha így marad, mintha egy újabb totó kezdődik, hogy vajon melyik futóbolond lesz a PIM következő főigazgatója”.

Legfrissebb híreinket itt olvashatja >>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!