80 éves korában meghalt Pécsi Ildikó

2020. december 5. – 09:16

frissítve

80 éves korában meghalt Pécsi Ildikó
Fotó: MTVA / Zih Zsolt

Másolás

Vágólapra másolva

December 5-én, gödöllői otthonában elhunyt Pécsi Ildikó Kossuth- és Jászai-díjas színésznő, írja a gödöllői önkormányzat Facebook oldala. A színésznőt Gödöllő Város Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Pécsi Ildikó rendkívül népszerű és sokat foglalkoztatott film- és tévészínésznő volt, a legelső magyar szélesvásznú filmben, az 1962-ben bemutatott Az aranyemberben is nagy szerepet kapott: Tímár Mihály szerelmét, Noémit alakította 22 évesen. Országos és áttörő népszerűséget a tévésorozatok hoztak neki, például a nyolcvanas évekbeli Linda című sorozatban Klára karaktere.

A Népszabadságnak adott 1981-es interjúban a művészetének lényegéről így fogalmazott: „A színészet szolgálat — a közönség, vagy ha úgy tetszik, a közösség szolgálata. Ennek kell alárendelni mindent: egyéni becsvágyat, hiúságot, tehetséget, sikert... ”

Naivából tapasztalt karakterszínész, majd politikus

Pályája kezdetén naivaszerepeket kapott, később erős jellemábrázoló képességének és kiváló humorának köszönhetően elsőrangú karakterszínész lett belőle, fogalmaz a Színház Online. Közel kilencszáz filmben és darabban szerepelt, a Független Hírügynökségnek adott interjúban két éve erről így beszélt:

„Amikor 70 éves voltam, a születésnapomra kaptam egy gyűjteményt, amelyben minden tévés szereplésem benne volt. A hírektől a bohózatokig minden. Három kötet, majd kilencszáz cím.”

Ugyanebben az interjúban a férjéről azt mondja, hogy „Minket az isten is egymásnak teremtett. Ötven éve élünk együtt édeslajosommal, a szó szoros értelmében jóban és rosszban kitartva egymás mellett.” Férje, az olimpiai bajnok labdarúgó Szűcs Lajos – aki ugyancsak Gödöllő díszpolgára volt – idén július 24-én halt meg.

Pécsi Ildikó a Magyar Ifjúság 1975. május 30-i számában. Forrás: Arcanum
Pécsi Ildikó a Magyar Ifjúság 1975. május 30-i számában. Forrás: Arcanum

A Színház Online azt írja, hogy Pécsi Ildikó apja dohányjövedéki tiszt volt, ezért a család sokszor költözött. Már kislányként is egyedül a színi pálya vonzotta, háromévesen döntötte el, hogy a világot jelentő deszka lesz az élete.

Sokat foglalkoztatták a Magyar Televízió kabaréműsoraiban is, Antal Imrével alkotott kettősüknek hatalmas sikere volt. A színészi munka mellett rendezett, sőt írt is színdarabokat, rendezésében tíz évig minden évben bemutattak egy klasszikus görög darabot Tác-Gorsiumban. Négy könyvet jelentetett meg, 2008-ban gyerekeknek szóló lemezt adott ki, több hangoskönyvet rögzített, valamint önálló estjeivel (mások mellett Blaha Lujzáról, Melina Mercouriról) is fellépett, írja az MTI.

2009-ben Pécsi Ildikónak volt egy nagyon súlyos autóbalesete, a Suzukija durrdefektet kapott az M3-ason, és a szalagkorlátnak csapódott. A színésznő ki is repült az autóból, nagyon súlyos sérüléseket szenvedett, majd felépült.

Színházi és filmes elfoglaltságai mellett egyéb tevékenységekre is jutott ideje. 1994 és 1998 között a Magyar Szocialista Párt parlamenti képviselője volt, jelentős szerepet vállalt a színészek korkedvezményes nyugdíjának és az 1990 előtt kitüntetett művészek életjáradékának kiharcolásában. Amikor 1994 júniusában a választások után a Beszélő interjújában arról kérdezték, hogy szerinte miért nyert az SZDSZ-es Pető Ivánnal szemben, akkor azt mondta, hogy

„Én ennek lényegét abban látom, hogy ha az ember harminc éven keresztül megpróbál kiszolgálni egy országban szeretettel, tisztelettel és tisztességesen embereket, azok adott esetben honorálják. ”

Az utóbbi években a bulvárlapokban gyakran szerepelt Pécsi Ildikó és férje, Szűcs Lajos, mivel fiuk Csaba egykori feleségével Pártos Csillával jelentősen, pereskedésig romlott a családi viszonyuk.

Pécsi Ildikó a Színművészeti Főiskolát 1962-ben végezte el. Az évek során tagja volt a Pécsi Nemzeti Színház (1962-66), a Vígszínház (1966-70), a Mikroszkóp Színpad (1970-73), a kecskeméti Katona József Színház (1973-76), a Radnóti Színház (1976-85), a Népszínház (1985-90) és 1990 után évekig a József Attila Színház társulatának. 1994 és 1998 között MSZP-s országgyűlési képviselő is volt.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!