Orbán Viktor a Roszatom vezérigazgatójával tárgyalt a Karmelitában

2020. december 3. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

A Paks II-ről tárgyalt csütörtökön délelőtt Orbán Viktor és Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatója a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A találkozón részt vett Alekszandr Merten, a Roszatom tanácsadója, a Rusatom Nemzetközi Hálózat rangidős alelnöke, Vlagyimir Szergejev, Oroszország budapesti nagykövete, a magyar kormány részéről pedig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter is.

Havasi közlése szerin taz egyeztetésen elhangzott, hogy az új paksi atomerőmű-blokkok megfelelnek a magyar és az európai uniós szabályoknak és a biztonsági követelményeknek, továbbá, hogy a klímavédelmi célok elérése érdekében Magyarországnak hosszú távon egyaránt támaszkodnia kell az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra.

A Paks II. projekt előrehaladását illetően a felek egyetértettek abban, hogy a beruházás ütemterv szerint halad. A két új atomerőművi blokk miatt júniusban benyújtották a nukleáris létesítési engedély iránti kérelmet az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH), illetve novemberben megszerezték a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal úgynevezett villamos létesítési engedélyét. A felvonulási terület számos építménye megkapta az OAH építési engedélyét, és elkezdődtek az Erőmű-beruházási Központ kivitelezési munkálatai is.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

A közeljövő főbb feladatairól is beszéltek:

kiemelkedően fontos ezek közül az építkezés első földmunkái, mint a résfalazás, a talajszilárdítás és a munkagödör kialakítása, amik 2021 első felében kezdődhetnek el. A találkozón elhangzott az is, hogy 2021 őszére várható az OAH által kiadott nukleáris létesítési engedély megszerzése; ennek birtokában indulhatnak el az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!