Megkapta az energiahivatal engedélyét Paks 2

2020. november 20. – 15:40

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kiadta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a Paks 2 atomerőműre vonatkozó létesítési engedélyt – tájékoztatta a hivatal pénteken az MTI-t.

A közleményben felidézték, hogy a Paks II. Atomerőmű Zrt. 2020 októberében létesítési engedély iránti kérelmet nyújtott be a MEKH-hez. A hivatal a hatályos jogszabályok alapján megvizsgálta a kérelmében foglaltakat, és megállapította, hogy a cég jogosult a 2×1262 (2524) megawatt névleges teljesítőképességű atomerőmű létesítésére – közölték.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházások megvalósításának gyorsításáról és egyszerűsítéséről szóló törvény alapján soron kívül bírálták el a kérelmet – tette hozzá a MEKH.

A hivatal az erőművi engedélyezés során a villamosenergia-rendszer ellátásbiztonságának szempontjait veszi figyelembe, a nukleáris technológia biztonságával kapcsolatos eljárásokat az Országos Atomenergia Hivatal folytatja le – jelezték.

A tervek szerint megépülő létesítmény a hazai villamosenergia-rendszer legnagyobb termelő egysége lesz, kiemelt szerepet játszik majd az ország karbonmentes energiatermelésében – áll a MEKH közleményében.

Mittler István, a Paks II. Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a MEKH által kiadott villamos létesítési engedély kiemelt jelentőségű, az olyan fajsúlyos engedélyek közé tartozik, mint a környezetvédelmi engedély és a telephelyengedély.

A most megkapott villamos létesítési engedély előfeltétele az új blokkok tényleges építési, gyártási, beszerzési és szerelési munkái megkezdésének, az Országos Atomenergia Hivatal által kiadható, a nukleáris létesítményre vonatkozó létesítési engedéllyel együtt – hangsúlyozta a kommunikációs igazgató.

Süli János, a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, kivitelezéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a novemberi, az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán elmondta: a létesítési engedélykérelmet június 30-án benyújtották az Országos Atomenergia Hivatalnak, amely az engedélyt így legkésőbb 2021 őszén adhatja ki.

Kattintson ide a legfrissebb hírekért!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!