Republikon: Enyhén, de gyengült a Fidesz novemberben

Másolás

Vágólapra másolva

Nem történt jelentős változás a pártok erősorrendjét illetően, továbbra is a kormánypártok állnak az első helyen, az ellenzéki pártok közt pedig a Demokratikus Koalíció vezet, őket követi a Momentum – derült ki a Republikon Intézet októberi, reprezentatív pártpreferenciafelméréséből. A közvélemény-kutató értékelése szerint

a jelenlegi válsághelyzet bár enyhén, de gyengítette a kormánypártok népszerűségét, októberhez képest mind a teljes népesség, mind a pártválasztók körében 2 ponttal csökkent támogatottságuk.

Az ellenzéki pártok közötti erőviszonyok eközben lényegében változatlan képet mutatnak. A Republikon mérése szerint a jelenlegi politikai helyzetben az együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, MSZP, Jobbik, Párbeszéd, LMP) eredményei értelmezhetőek összesítve is, a hat párt ugyanolyan eredménnyel zárt a hónapban a teljes népesség körében, mint a Fidesz-KDNP, a pártválasztók körében pedig 1 százalékpont a hátrányuk.


A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2020. november 16-23. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint is reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. A Republikon Intézet megvizsgálta a választói hajlandóságot is, ennek értelmében meglepően sokan, a megkérdezettek 68 százaléka biztosra mondta, hogy részt venne és voksolna, ha most lenne az országgyűlési választás.

Megelőzően a Telex közölte a Závecz Research októberi, szintén reprezentatív pártpreferencia-felmérésének adatait is, mely alapján bár a kormánypártnak március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt a tábora, utána viszont két hónap alatt 4 százalékponttal csökkent. A Fidesz októberi támogatottsága a teljes választókorú népességen belül 32 százalék volt a Závecz szerint, a DK a korábbi hónapokhoz hasonlóan 10 százalékon állt, míg a Jobbiknak a szeptemberi 6-ról 7 százalékra, a Momentumnak 7-ről 6 százalékra mérséklődött a tábora.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt nőtt a Fidesz szavazótábora, különösen a vidéki városokban élők, a diplomások és a 40 év alattiak körében volt látványos a bővülés, mindegyikben meghaladta a 15 százalékpontot. Csakhogy a kormánypárt a második hullámban nem tudta megtartani az összes új szavazóját ezekben a csoportokban, augusztushoz képest ezekben romlottak leginkább a pozíciói.

A vidéki városokban 8 százalékponttal lett alacsonyabb a Fidesz-tábor mérete, igaz, Budapesten is csökkent ugyanennyit, a falvakban viszont egy hajszállal, 2 százalékponttal többen lettek a kormánypárt támogatói.

Emiatt most településtípus szerint egyáltalán nem egyenletes a Fidesz beágyazottsága, Budapesten 26, a vidéki városokban 31, a falvakban 37 százalékos – írta az októberi elemzésben a Závecz Research.

Az biztos, hogy a járvány kikezdte a kormánypártok támogatottságát az egyes társadalmi csoportokban is:

a diplomások körében augusztus óta 16 százalékpontot esett a Fidesz iránti szimpátia.

Mérséklődött az érettségizettek és a szakmunkás végzettségűek körében is, az alapfokú végzettségűek körében ugyanakkor emelkedett 7 százalékponttal.

A kormánypárt támogatottsága a biztos pártválasztók körében statisztikai értelemben augusztus óta nem csökkent, és ennek az az oka, hogy szavazóik az átlagosnál jóval aktívabbak. Októberben például a Fidesz szavazóinak 61 százaléka ígérte biztos részvételét, a többi párt híveinek együttes aktivitása 55 százalék volt. Eközben azonban a választók 57 százaléka mondta azt, hogy Magyarországon rossz irányba mennek a dolgok, míg a derűlátók aránya csak 33 százalék volt.

>>> A Telex legfrissebb cikkeit itt olvashatja <<<

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!